Борисов: Ново затягане на мерките ще доведе до паника

„Бройките показват, че мерките са ни били правилни и когато са се спазвали, сме имали малко заболели и малко починали, когато ги разхлабим, бройките се повишават, но не са така критични и опасни според докторите“, добави премиерът

Премиерът Бойко Борисов заяви в отговор на въпрос на пресконференция в МС, че смята, че ако сега почнем да затягаме мерките, това ще внесе паника и много по-голям риск за целия ни стопански живот. Като се позова на информация от лекари, премиерът изтъкна, че коронавирусът е омаломощен и допълни, че според медиците е по-добре през лятото да има повече хора, които са прекарали заболяването, отколкото това да стане през октомври – ноември, когато се разпространяват и други инфекции. Борисов отново напомни, че е нужно да спазваме дисциплина, дистанция и дезинфекция, както и да свикнем с мисълта, че този вирус съществува.

Бройките показват, че мерките са ни били правилни и когато са се спазвали, сме имали малко заболели и малко починали, когато ги разхлабим, бройките се повишават, но не са така критични и опасни според докторите, за да предприемем нещо повече, допълни Борисов. РЗИ-та да се усилят съм разпоредил, вече има над 30 лаборатории, тестваме масово и те и затова толкова излизат, каза премиерът.

В отговор на въпрос премиерът каза, че не може да се задължат хората да носят маски, както това ставаше месеци наред, защото може да има обратен ефект на противопоставяне и затова каза, че хората може само да бъдат умолявани да ги носят, защото е доказано, че когато сме близко един до друг, маската до голяма степен решава проблемите.

Попитан дали очаква дълбока рецесия тази есен и зима, премиерът отговори утвърдително. Борисов изтъкна, че в Европа има рязко разминаване на мненията на медиците по отношение на ограничителните мерки. Икономиките не могат да тръгнат, милиарди се заделят, особено в по-мощните икономики, те произвеждат повече, но когато затънат, харчат повече, каза Борисов и допълни, че не може да се върнем към нормалния живот, който искаме. Още не знаем дали през юли ще си приемем бюджета, представете си държава да е без бюджет, това е в целия ЕС, коментира Борисов и допълни, че е необходимо да продължат преговорите по Брекзит. Той предупреди, че е важна и работата по финансовата рамка, която по думите му по интернет не може да се направи, защото трябва да се направят компромиси от страните-членки.

Попитан дали има допълнителна информация от службите във връзка с публикуваните в интерент снимки и записи, премиерът каза, че това не го касае и напомни, че вече е дал обяснения на пресконференция. Защо ги е толкова яд? Вчера за един проект, за който България е дала 3 милиарда, и се очакваше да отидат реакторите в музея, освен държавните китайска и корейска компании, четири от най-големите фирми в света – от САЩ, Русия, Франция и Германия, се обединиха в консорциум за строежа на АЕЦ „Белене“, коментира премиерът и допълни, че „Балкански поток“ и „Гръцки поток“ се сторят. Не им остава с какво да се похвалят после, какво ще свършат после, заяви премиерът.

Премиерът даде брифинг в рамките на участието си в заседанието на Европейския съвет, което се провежда чрез видеоконферентна връзка. Основна тема на срещата на европейските лидери е Планът за възстановяване на Европа.

Източник: БТА

Подобни статии

Какви са разликите между антителата след преболедуване и след ваксинация

иРНК ваксините не съдържат жив вирус и не оказват влияние върху...

Още в катергорията

Български лекар: Хапче срещу COVID-19 е 90% ефективно

Успехът е свързан с предотвратяване на хоспитализация, обясни д-р...

Времето – 28 ноември 2021 г.

Днес валежите ще спрат, облачността временно ще се разкъса,...