Д-р Ангел Кунчев: Ако оставим нещата на самотек, ще имаме проблеми

Ако оставим нещата на самотек, ще имаме проблеми. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в интервю в предаването „Неделя 150“ в БНР.

„Рано е за равносметка. Мен ме плаши настройката на хората, че каквото беше, беше, всичко е ок. Ако оставим нещата на самотек, ще имаме проблеми. Трябва да поддържаме надзора на високо ниво. Моят призив е все още да не считаме, че всичко е отминало и да продължим с мерките, така че да не се връщаме назад“, добави той.

По думите на доц. д-р Ангел Кунчев ситуацията ще продължи още поне месец-два.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

„Мненията са контрастни – между прогнози за осма вълна и тотално изчезване на вируса. Моята прогноза е, че ще продължим да срещаме вируса, но в доста по-ниска интензивност и в неговия зимно-пролетен сезон. Познаваме малко вируса все пак“, каза още главният държавен здравен инспектор.

Доц. д-р Кунчев не изключва никоя теория за произхода вируса.

„Ако има нещо положително, то е че страната ни е много по-подготвена да посрещне каквото и да е предизвикателство в областта на заразните болести. Ние щем-не щем направихме стрес тест на здравната система и е крайно необходимо изводите да бъдат използвани при бъдещите решения. На места частните болници се включиха бързо, но има такива, с които все още имаме проблеми. Изводи трябва да се направят както за системата на общественото здраве. 88 000 души бяха сложени под карантина, това е един огромен труд. Но това е нещо, което върши работа“, допълни той.

Подобни статии

Още в катергорията