Д-р Николай Брънзалов, БЛС: Трябва да се научим да живеем и контролираме вируса

Според д-р Брънзалов ситуацията е под контрол

„Ако хората си мислят, че ще се върнат към нормалния си начин на живот – тоест ще се държат все едно, че никога не е имало такава епидемия, грешат. Ние трябва да знаем, че тя не е изчезнала“, заяви в Сутрешния блок на БНТ д-р Николай Брънзалов – заместник-председател на Българския лекарски съюз.

„Вирусът не е изчезнал. Трябва да се научим да живеем с него и да се научим да го контролираме, за да стигаме да тежки ситуации, които да изтощават цялото общество“, смята д-р Николай Брънзалов.

Зам.-председателят на БЛС предположи, че последните пет огнища са възникнали поради неспазване на противоепидемичните мерки по време мюсюлманските празници.

Според д-р Брънзалов ситуацията е под контрол. „Всички, които се грижим за овладяване на епидемията, вече имаме много повече опит за ограничаване на въпросните огнища, така че не мисля, че това е нещо много страшно. Ще има пикове и спадове, докато не ликвидираме вируса“, подчертава той.

Според него изключително важно е здравната система час по-скоро да заработи в нормален ритъм, защото е възможен „голям пик на заболеваемостта от другите заболявания, а не от ковид инфекцията“.

На въпрос за недоволството сред медици, че не получават обещаните 1000 лева за работа на първа линия в борбата с COVID-19, д-р Николай Брънзалов призна, че „нещата не бяха добре дефинирани“.

Д-р Николай Брънзалов каза още: „От там дойде проблемът, който сега ескалира. На „първа линия“ дадоха едно определение, за което е невъзможно да бъдат покрити всички критерии. Ако аз издавах въпросната заповед, щях да проверя какво означа „първа линия“ в Европа… Ако някой се интересува от мнението на БЛС, е добре дошъл. Ние с удоволствие бихме се включили, за да изработим точен алгоритъм, за да няма такива нещо.“

Подобни статии

Още в катергорията