Даниела Машева ще бъде новият зам.-главен прокурор

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Настоящият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Даниела Машева ще бъде новият зам.-главен прокурор в кабинета на Иван Гешев, информира „Правен свят“.

Машева подаде оставка миналата седмица, като посочи, че решението за това е изцяло нейно, както и че ще поиска да се върне във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Нейната молба за освобождаване като член на ВСС беше разгледана тази сряда по време на заседанията на Прокурорската колегия и предстои да мине през Пленума в четвъртък. Очакванията са тя да встъпи в длъжност като зам.-главен прокурор в началото на месец юли, на мястото на напусналата седмица по-рано Мария Шишкова.

Към настоящия момент Даниела Машева е говорител на Прокурорската колегия на ВСС и председател на Комисията по атестирането и конкурсите. Тя бе избрана с огромно мнозинство за член на кадровия орган през 2017 година от колегите й в магистратурата. Машева е била последователно прокурор в Софийската районна прокуратура, в Софийската градска прокуратура, във ВКП, била е и заместник-министър на правосъдието.

След като през настоящата седмица Даниела Машева бъде освободена от длъжност, Прокурорската колегия вече ще е с двама члена по-малко, след като в началото на 2020г. Пламена Цветанова напусна кадровия орган и зае поста зам.-главен прокурор по предложение на Иван Гешев.

Това означава, че се очаква до края на годината да бъде избран нов член на ВСС от професионалната квота на мястото на Даниела Машева и друг, който да попълни вакантната позиция на Цветанова, която пък бе избрана от квотата на Народното събрание. Засега няма изгледи депутатите да стартират процедура за избор на нов член на ВСС.

За попълването на мястото на Машева обаче ще трябва в рамките на 7 дни от предсрочното й освобождаване като кадровик главният прокурор да свика Общо събрание на обвинителите. Магистратите ще могат да издигат кандидатури за нов член на ВСС веднага след насрочването на прекия избор, който се очаква да бъде на есен.

Най-четени

ОЩЕ В КАТЕГОРИЯТА

Последни новини