Депутатите приеха създаването на „Държавна петролна компания“

Петър Кънев: Държавните бензиностанции са предложение на БСП от 2015 г.

Със 143, 1 против и 4 въздържали се, народните представители приеха създаването на „Държавна петролна компания“ чрез промени в Закона за държавния резерв и военновременните запаси.

Управляващите предвиждат създаването на около 100 бензиностанции, които ще бъдат разположени върху земя, която е публична собственост – държавна или общинска, а за изграждането им няма да бъдат използвани пари от държавния бюджет, а привлечен капитал. Обектите за зареждане ще бъде съсредоточени на места, където други участници нямат интерес или където има няколко обекти със сходни или еднакви цени на горивото.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

Министърът на икономиката Емил Караниколов коментира, че идеята на тези бензиностанции не е само да формират цена на гориво.

„Идеята е много по-мащабна от това, което си говорим целта ни е да изградим инфраструктура, целта ни е през тези бензиностанции да формираме една реална цена, а не когато стане такъв дисбаланс между цените и ни задават въпроси защо цената на горивата в България не пада, ние трябва да питаме всички и да чакаме 20 дни да получим отговор”, каза той и подчерта, че основната политика тук са данъчните складове.

„През данъчните складове ще влязат и повече участници, ще имаме повече и бензиностанции. Имайки повече участници, ще имаме по-добри цени, по-добра услуга и по-качествено гориво”, смята министърът на икономиката.

Петър Кънев: Държавните бензиностанции са предложение на БСП от 2015 г.

„Нашата парламентарна група ще подкрепи Законопроекта за създаване на държавни бензиностанции. Държавният монопол е нещо ужасно, но по-ужасно от него е частният монопол. С този закон държавата трябва да ограничи монопола на няколко много сериозни структури в България. В същото време предлагането на този закон е една негативна оценка на работата на регулаторите – на КЗК и на КЗП“. Това каза Петър Кънев, народен представител от ПГ на „БСП за България“ и председател на икономическата комисия в НС, от парламентарната трибуна.

„Това всъщност е и едно от нашите предизборни предложения от нашата икономическа платформа от 2015 г. – създаване на верига държавни бензиностанции. Поздравявам вносителите на този законопроект, че ползват нашето ноу-хау“, коментира Кънев.

Той посочи, че подобни държавни петролни компании, освен в Норвегия, има в Италия, в Австрия, в Унгария, в Гърция, с различни степени на държавно участие в тях. „Да се коментира, че държавата няма място в този бизнес не е правилно“, смята депутатът от левицата.

Въпреки това Кънев изрази песимизъм какво може да направи държавата като регулатор със 100 бензиностанции, при положение че пазарът отдавна е пренаситен с над 3200 бензиностанции. „Големият успех на този закон са данъчните складове“, каза той.

Според Петър Кънев със създаването на тази публична компания и на цял нов държавен отрасъл трябва да се намери някаква форма на участие на опозицията, независимо кой е на власт. „Опозицията трябва да има контрол върху държавните дружества. В много държави това го има – във Франция и Унгария по правилник комисиите и подкомисиите по контрол на бюджета се дават на опозицията“, каза още Кънев.

Таско Ерменков: БСП винаги е подкрепяла регулации от държавата

„Изхождайки от това, че е нужна повече държава и по дейността на военно-временни запаси и резерва, от БСП казваме, че това е едно добро решение и стъпка към гарантиране на енергийната сигурност на държавата, като елемент на цялата национална сигурност.“ Това заяви от трибуната на НС народният представител от „БСП за България” Таско Ерменков. Той поясни, че левицата има притеснения по този закон, но БСП ще го подкрепи заради философията на закона за повече държава. „От БСП винаги сме смятали, че повече държава е по-добре и съвременната обстановка в света показва, че това е практика, която повечето страни използват. Доказано е, че държавата трябва да поеме совите регулаторни и икономически функции”, завърши Таско Ерменков.

Румен Гечев гласува против

Румен Гечев каза, че като се присъединява към всички аргументи за евентуалните положителни ефекти на държавна собственост в този сектор, е гласувал против, тъй като е нарушен правилника Народното събрание. “В мотивите на вносителите няма нито едно число.

„В момента вие подписахте празен чек, че ще се прави някаква фирма незнайно с колко пари, незнайно с какви икономически ефекти”, заяви проф. Гечев.

„ПГ на “Воля” подкрепи законопроекта. От името на Веселин Марешки – собственик на бензиностанции, депутатката Боряна Георгиева заяви: „Идеята за държавна верига бензиностанции, която да осигури справедливи цени на горивата за българите, е на нашия лидер Веселин Марешки още от 2017 г.”.

Подобни статии

МВнР работи по меморандум за подготовката за присъединяване към ОИСР

Целта на служебния кабинет е първият проект на документа да бъде...

Още в катергорията

МВнР работи по меморандум за подготовката за присъединяване към ОИСР

Целта на служебния кабинет е първият проект на документа...

АБВ къса с БСП, подкрепя партията на Янев

АБВ няма да продължи коалиционните си взаимоотношения с „БСП...

Собственикът на сръбския автобус бил с над 100 нарушения

Общата стойност на наложените глоби на собственика до момента...