Дончев: В близките седмици НС стартира процедурата за смяна на КЕВР

Относно мерките на властта в подкрепа на бизнеса, той посочи, че схемата 60/40 ще действа по-дълго – до края на годината и в нея са били мобилизирани над 1,5 млрд. лева

В близките няколко седмици НС трябва да стартира процедура за смяна на част от състава на КЕВР. Това става ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев пред БТВ. Мандатът на четирима от членовете в КЕВР вече е изтекъл, в това число и на шефа Иван Иванов, но комисията продължава все още да действа в този си състав. По-рано през деня обаче премиерът Бойко Борисов заяви, че ще обмислят смяна на ръководството на КЕВР, след като стана ясно, че цената на парното ще се повиши, въпреки спада на цената на газа.

Дончев поясни, че премиерът е бил длъжен да реагира. Той коментира, че цената на парното няма да стане по-висока.Въпреки това поясни, че има технически детайли как се планира цената и не поиска да влиза в подробности защо цената на парното се свива само с 14 %, въпреки че цената на природния газ пада с над 40 на сто.

Дончев заяви,че не иска да прави медийни оценки на работата на КЕВР. Каквито и критики да имало към работата на комисията да имало, било безспорен факт, че тя е независима. Цената на парното пък не зависела само от газа, но имало и труд и други компоненти.

Наред с това Дончев коментира и строежът на плажа Алепу, където се изгражда подпорна стена, а според граждани там се прави всъщност хотел. Дончев поясни, че Борисов е разпоредил проверка и резултатите от нея трябва да са готови до дни, тъй като казусът е горещ и не може да се чака седмица или две.

Дончев коментира и въпроса с намаляването на ДДС-то за ресторантьорите. Той отново поясни, че това е временна мярка и никой не бил казвал,че свиването от 20 на 9 % ще доведе и до намаляване на цените на храните въобще. Въпреки това той изрази опасения, че така ще се възроди дискусия и искания за подобна мярка и от други браншове.

По думите му световната практика е доказала, че диференцираните ставки на ДДС е лоша практика и има шанс за злоупотреби, а практиката е доказала, че не се отразява на крайните цени за потребителите. Именно затова той бил против диференцираните ставки за ДДС. По думите му нашата данъчна система е доказано добра и балансирана. Въпреки това нямало нищо лошо да има дебат дали нещо няма нужда от промени.

Относно мерките на властта в подкрепа на бизнеса, той посочи, че схемата 60/40 ще действа по-дълго – до края на годината и в нея са били мобилизирани над 1,5 млрд. лева.

Отрече държавата да дава само кредити. „Държавата дава живи пари. Погледнете мярката 60/40. Там са предвидени над 1,5 млрд. лева до края на годината. Това са директни плащания, които спасяват работни места“, категоричен бе Дончев.

Коментира и парите, които страната ще получи от ЕС. Евросредствата за България се удвояват, увери той. Очаква до есента многогодишната финансова рамка да бъде одобрена. Иначе той припомни, че в следващия програмен период ние трябва да вземем около 17 млрд. евро, както и допълнително около 13 млрд. евро за справяне с последиците от кризата за вдигане на икономиката. Още в рамките на тази година може да вземем около 692 млн.евро и задачата на кабинета е да направи схеми за усвояването на тези средства. Дончев поясни, че до тези пари ще имат достъп бизнеса, фирмите, болници, местната власт, лица, които имат нужда от социално подпомагане и други. Ще се кандидатства, както другите оперативни програми. Изискванията ще се изработят съвместно от правителството и ЕК, а парите ще се разпределят от БГ институциите.

Подобни статии

АОРБ с важна позиция по ключова за България тема

Настояване за отлагане на пазарно обединение на българо-гръцка граница за последното...

Още в катергорията

АОРБ с важна позиция по ключова за България тема

Настояване за отлагане на пазарно обединение на българо-гръцка граница...

Днес е последният срок за подаване на данъчна декларация

Днес е последният срок, в който трябва да декларираме...

Държавният дълг нарасна с 5,66 млрд. лв.

Само за месец дългът нараства с 273 млн. лв....