Екатерина Захариева: Опашките на българо-гръцката граница ме изненадаха

От днес в 19 държави няма ограничения за пътуващи българи, някои от тях искат основателна причина за влизането. Има седем държави, в които има някои ограничения при режима на влизане, обясни външният министър

Има и ограничения, и отворени граници, и правила, посочи външният министър Екатерина Захариева в предаването „Лице в лице“ по бТВ по повод възможността отново да се пътува в чужбина. България с премерен риск отвори границите си за държави-членки на ЕС и с част от съседните държави с нисък риск, уточни тя.

„СЗО не е обявила края на пандемията. Облекчението на мерките става поетапно. От 15 юни се увеличи броят на държавите, в които може да се пътува, но все още остава карантината за някои страни, които не са членки на ЕС, с изключение на Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора“, каза още Екатерина Захариева.

От днес в 19 държави няма ограничения за пътуващи българи, някои от тях искат основателна причина за влизането. Има седем държави, в които има някои ограничения при режима на влизане, обясни външният министър.

Тя посочи, че Дания и Унгария искат основателна причина за влизане в страната, а Испания се отваря от 21 юни.

„Българите, които са решили да пътуват, да проверяват на сайта на Министерството на външните работи“, призова Захариева.
„Опашките на българо-гръцката граница ме изненадаха“, призна тя.

„В повечето държави от ЕС не изискват задължителен тест за коронавирус за пристигащите в тях. На случаен принцип може да се тестват пристигащите в Гърция, но това не засяга само българите“, допълни външният министър.

„Има 59 офиса на територията на Русия за издаване на визи, увеличени са с 29. Ние сме членове на ЕС, имаме обща визова политика, не можем само ние да махнем визите за руснаците“, коментира Захариева издаването на визи за страни извън ЕС за предстоящия летен сезон.

„Махнахме таксите за децата – това не е малко облекчение“, посочи тя.

Подобни статии

Какви са разликите между антителата след преболедуване и след ваксинация

иРНК ваксините не съдържат жив вирус и не оказват влияние върху...

Още в катергорията

Български лекар: Хапче срещу COVID-19 е 90% ефективно

Успехът е свързан с предотвратяване на хоспитализация, обясни д-р...

Времето – 28 ноември 2021 г.

Днес валежите ще спрат, облачността временно ще се разкъса,...