Екатерина Захариева: Поуките от ситуацията с пандемията са потвърждение, че само с обединени усилия на нациите можем да излезем от нея по-силни

Поуките от безпрецедентната ситуация с пандемията отново са потвърждение, че само с обединени усилия на нациите можем да излезем от нея по-силни и да се възстановим по-успешно, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която беше домакин на тържествена церемония по повод честването на 75-годишния юбилей от създаването на Организацията на обединените нации и 65 години от членството на страната ни в ООН.

Вече знаем, че заплахите за здравето на хората не познават граници, географски ширини и националности, изпитанията от пандемията продължават да са общи, а предизвикателствата, с които се сблъскваме ще продължат и занапред да формират дневния ни ред, отбеляза тя.

Церемонията започна с изпълнение на химна на България и произведението „Химн на ООН“ от оркестъра на Националната гвардейска част и с издигане на знамето на ООН.

Днес издигаме тържествено флага на ООН, под който за тези 75 години служиха над един милион мъже и жени в над 70 мироопазващи операции, заяви Захариева. Тя отбеляза, че осъществяването на каузите на организацията повече от всякога зависи от своевременните ни действия и те ни карат да обединяваме усилията си и да подаваме ръка един на друг.

Това е духът на двустранното сътрудничество, на мултилатерализма, олицетворяван от ООН и нейните 193 членки – единствената обединяваща толкова много страни и народи, решени да градят заедно по-добър свят и бъдеще с мотото никой да не бъде изоставян, посочи външният ни министър.

Активното международно сътрудничество, основано на правила и универсални ценности, е в основата на нашата успешна история досега и хоризонт, към който трябва да се стремим, подчерта тя. Захариева отбеляза, че МВнР стартира тази година кампания в подкрепа на мултилатерализма. Знамето на ООН ще се развява през цялата 2020 г. в знак на подкрепа към организацията и нейните принципни цели.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България, открои основните принципи, заложени в устава на ООН, сред които равните права на всички хора, зачитането на националното самоопределение, нуждата от мирно разрешаване на спорове. Тези ценности са в основата на международните отношения, те са същината на мира, посочи Муита. Нашето общо предизвикателство е да се справим много по-добре в отстояването на ценностите и устава и изпълнението на обещанията пред бъдещите поколения, заяви тя.

Муита припомни четирите заплахи, които застрашават напредъка през 21 век, отбелязани от генералния секретар на ООН – унищожителните конфликти, влошаването на климатичната криза, увеличаващите се неравенства, тъмната страна на цифровия свят. Тези четири заплахи поставят в риск всеки аспект на общото ни бъдеще, но сега има и нова – пандемията Covid-19, която показва колко крехък е светът, коментира Джейн Муита. Пандемията е трагедия, но и възможност да се справим с климатичната криза и всякакви видове неравенства, отново да изградим света по по-различен и по-добър начин, посочи тя и допълни, че глобалните заплахи изискват и дават възможност за ново единство и солидарност.

След церемонията в МВнР беше валидирана юбилейна пощенска марка, посветена на 75 г. от създаването на ООН и 65 г. от членството на България в организацията.

Източник: БТА

Подобни статии

Смениха шефа на СОБТ

Сменен е началникът на Специализирания отряд за борбата с тероризма (СОБТ),...

Още в катергорията

Смениха шефа на СОБТ

Сменен е началникът на Специализирания отряд за борбата с...

Манолова: САЩ отдавна ни предупреждаваха за „Магнитски“

Месеци наред е имало подслушвания. Въпросът е тези папки...

Отстраниха шефа на пловдивската полиция

Началникът на пловдивската полиция е временно отстранен от длъжност...