Георги Гергов продаде обредния дом и римската таверна в Стария град на Димитър Георгиев за 409 хиляди без ДДС

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Собственикът на „Роза Импекс” се сдоби с имота, част от активите на „Пълдин Туринвест”, чрез новосъздадена фирма на негово име със 100 лева капитал

Георги Гергов продаде една от перлите в  Стария град- обредния дом и римската таверна под него на „Съборна” №23, на друг едър бизнесмен от Пловдив- собственикът на „Роза Импекс” инж. Димитър Георгиев. Това научи Под тепето.

Тръгнахме по следите на сделката с един от основните активи, апортирани от общината в „Пълдин Туринвест”, заради текущ ремонт там. Оказа се, че смесеното дружество, чрез което Международен панаир- Пловдив и много от къщите в Стария град попаднаха в ръцете на новия градски лидер на БСП, се е освободило от една от знаковите недвижимости в актива си. Новият собственик Димитър Георгиев имал намерение да направи собствена галерия на мястото на обредния дом, в която да експонира част от богатата си колекция от произведения на изкуството. Бившата Римска таверна пък ще превърне в луксозен ресторант. Именно там вървят в момента ремонтните дейности- подменят се старите улуци с нови медни такива.

Сделката между дружеството „Пълдин Туринвест”, представлявано от брата на бившия футболист на „Ботев” Запрян Раков- Кольо Раков, и очевидно създадената специално за придобиването на имота фирма „Димитър Георгиев Пловдив” ООД, е осъществена на 20 декември 2019г. Общата площ на поземления имот е 454 кв.м., от които общата застроената площ е над 300 квадратни метра. Сделката е извършена по данъчна оценка с удостоверение, издадено от Община Пловдив. Димитър Георгиев се е сдобил с цялата застроена площ на паметника на културата, в едно с терасовидния двор, за 409 063,50 лева без ДДС.

Фирмата, носеща името на собственика на „Роза Импекс”, е създадена два дни преди самата покупко-продажба- на 18 декември, 2019 г. Интересното в случая е, че капиталът й е едва 100 лева. Само два дни след учредяването на дружеството със 100 лева капитал, то се сдобива с актив за почти половин милион лева с ДДС.

Предметът на дейност на „Димитър Георгиев Пловдив” ООД е: „Експониране и представяне на произведения на изкуството и търговия с тях в страната и в чужбина, музейно дело, организация и управление на културни събития, комисионна и посредническа дейност, предоставяне на информационни, рекламни, транспортни, консултантски и други видове услуги, представителство на български и чуждестранни физически и юридически лица в България и в чужбина, както и всякаква друга стопанска дейност, която не е забранена от закона”.

Припомняме, че обредният дом с римската таверна под него бе апортиран в капитала на „Пълдин Туринвест” преди години от общината, заедно с куп други паметници на културата в Стария град. След ремонт, ритуалната зала отвори врати през лятото на 2009г., в мандата на Славчо Атанасов. От почти година там сватби няма. Ресторантът също не функционира от няколко години, след като мястото се опита да разработи срещу наем испански кулинар, но безуспешно.  В момента Община Пловдив има 25 процента от дяловете в „Пълдин Туринвест”.

Очаквайте продължение по темата, коментари от Георги Гергов и Община Пловдив. Предоставяме възможност и на Димитър Георгиев да публикува в Под тепето позицията си относно новата си инвестиция в неджижим имот в Пловдив.

Най-четени

ОЩЕ В КАТЕГОРИЯТА

Последни новини