Георги Свиленски: Къде е Горанов , когато гледаме Закона за хазарта – 5 години не спазва закона

Социалистът подчерта, че вместо управляващите да търсят решение на проблемите в културата и финансиране на този сектор, те правят най-лесното, като казват, че противоречи на друг закон

„Къде е министърът на финансите, когато гледаме Закона за хазарта. Същият министър 5 години не спазва закона.”

Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски от трибуната на Народното събрание. Той припомни, че от години е задавал тези въпроси на Горанов и постоянно е получавал отговори, че въпросът ще бъде решен и че има нужда от нов Закон за хазарта: „Къде е новият Закон за хазарта, г-н Горанов. Или трябва някой да печели по 700 млн. и вие да стоите някъде и да ни се подигравате?”
„Защо културата ще бъде лишена от 10% от приходите от такси за хазарт, както е по закон? Било противоречие между Закона за публичните финанси и Закона за хазарта. Нали Министерският съвет ги предлагате тези закони. Те нямат ли капацитета да преценят, че когато предлагат един закон, то той противоречи на друг. Или от ГЕРБ са се разбрали да заблуждават хората на културата, че ще има помощ и за тях и след това 5 години да не го спазват? И после 5 години не събират 700 млн. лв. данъци, за да може нашите управляващи да си живеят добре.”, коментира Свиленски.

Социалистът подчерта, че вместо управляващите да търсят решение на проблемите в културата и финансиране на този сектор, те правят най-лесното, като казват, че противоречи на друг закон: „Защо тогава не променихте Закона за публичните финанси, за да не противоречи на него и да се помогне на културата? Защото 10% е по-добре да отидат в кореспонденцията между тези 60 милиона. Те са почти цялата сума от тези 10% от несъбраните 700 милиона, които са се движили между Московска и управляващите за 5-те години, когато закона не е изпълняван“, заяви Георги Свиленски.

Той призова да не се приема предложението на ГЕРБ.

Подобни статии

Смениха шефа на СОБТ

Сменен е началникът на Специализирания отряд за борбата с тероризма (СОБТ),...

Още в катергорията

Смениха шефа на СОБТ

Сменен е началникът на Специализирания отряд за борбата с...

Манолова: САЩ отдавна ни предупреждаваха за „Магнитски“

Месеци наред е имало подслушвания. Въпросът е тези папки...

Отстраниха шефа на пловдивската полиция

Началникът на пловдивската полиция е временно отстранен от длъжност...