ГЕРБ със собствени предложения за промени в Закона за хазарта

Ден след като лидерът на НФСБ Валери Симеонов внесе законопроект за масово закриване на казината в страната, ГЕРБ излезе със свои предложения за промени в Закона за хазарта

Депутатите, начело с председателя на парламентарната група Даниела Дариткова, предлагат сегашната Държавна комисия за хазарта да се трансформира в Държавна агенция по хазарта, която да е под шапката на Министерски орган. Така тя вече няма да е колективен орган, което бе основното извинение на финансовия министър Владислав Горанов за проспаното по-ниско облагане на хазартните фирми на Васил Божков, пише „Сега

Законопроектът на ГЕРБ влиза в колизия с крутите мерки срещу хазарта, които предлага коалиционният им партньор от НФСБ Валери Симеонов. Законопроектът на Симеонов предвижда масово закриване на игралните зали и казина в страната. Предлага се зали за хазарт да има само в петзвездни хотели, в 10-те най-големи български курорта, и около граничните КПП-та.

Промяната на формата и организацията на работа на сегашната Комисия по хазарта се налага от констатирани недостатъци и проблеми в работата й, пише в мотивите на законопроекта на ГЕРБ. Вносителите посочват, че след преструктурирането агенцията по хазарта вече с ясна структура и функции ще работи по-бързо, по-ефикасно, по-прозрачно и по-непротиворечиво.

„С премахването на комисията като колективен орган и замяната й като едноличен такъв в лицето на председателя на агенцията се цели да се осигури и персонализиране на отговорността при вземане на решения“, се посочва още в мотивите.

Освен това контролни функции по Закона за хазарта вече ще има и Националната агенция по приходите. По време на скандала с несъбраните 700 млн. лв. от занижени държавни такси за хазартна дейност се установи, че правомощия по събирането и контрола на тези такси има единствено Комисията по хазарта.

Със законопроекта се коригират някои несъвършенства на правната уредба на хазартните дейности, посочват вносителите. Например прецизира се кой дължи вноски за социално отговорно поведение. Тези вноски вече ще се изискват за всеки издаден лиценз за хазартна игра. В момента тази вноска се прави от организатора независимо колко лиценза има. Тези вноски постъпват в Министерството на спорта за различни младежки програми.

Пространно се описват мерките за защита от пристрастяване към хазарт. На игралните съоръжения ще се поставят специални предупреждения към играчите, че хазартът е опасен и води до зависимост. Освен това организаторите на игрите ще трябва да уведомяват участниците за процедурата за самоограничаване. Тя предвижда доброволно самоограничаване от хазарт, ако лицата са преценили, че това им вреди. Те ще може да се обръщат към Агенцията по хазарта с молба да не бъдат пускани до игрални зали. Тези лица ще бъдат включени в специален регистър, за да не бъдат допускани до хазарт за определен срок.

ГЕРБ предлага и разширяване на обхвата на хазартните игри, които може да организира Държавният спортен тотализатор. Освен традиционните лотарийни игри и залагания върху случайни събития, залагания, свързани с познаване на факти, тотото ще може да организира и игри онлайн в казино. Това щяло да донесе повече приходи за развитието на физическото възпитание и спорта и повече данъци в бюджета, пише в мотивите.

„Сами виждате, че ориентираме тези игри на късмета основно към чужденци и към гости на държавата, туристи основно. Това е втората стъпка, която сме ви обещали, че ще предприемем срещу пандемията, наречена хазартна зависимост“, коментира пред журналисти днес собствения си проект Валери Симеонов.

„Успоредно с коронавируса България продължава да е потърпевша от тази болест, както я определя от Световната здравна организация“, заяви още той.

Предложението му е казината и игралните зали да бъдат закрити до 2025 г. Става въпрос за 638 обекта, които според лидера на НФСБ, поетапно ще бъдат закрити, тъй като на повечето от тях и лицензиите им изтичат тогава.

„Все пак нека да има една плавност, едно постепенно приключване на тези обекти. Да дадем възможност и на собствениците, които са направили инвестиции с милиони, да имат възможност да пренасочат бизнеса си в друга посока. Изключително хуманно подхождаме. Обмислили сме всичко. Гледаме да не ощетим когото и да било. Просто невероятно елегантни и внимателни сме този път“, каза още лидерът на НФСБ.

Подобни статии

Времето – 16 август 2022 г.

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево  Около и след обяд ще...

Още в катергорията

Времето – 16 август 2022 г.

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево  Около и след...

Петър Витанов: С 15% България ще намали потреблението на газ

Европейският съюз не само регистрира кризите, но и дава...

Нинова отзовала Любка Качакова като търговски представител в Лос Анджелис

Бившият зам.-министър в две правителства - на Симеон Сакскобургготски...