Италия отново отвори границите си за граждани на ЕС

„Днес е много значима дата“, написа във Фейсбук външният министър Луиджи Ди Майо

Италия отново отвори днес границите си за посетители от останалата част на Европейския съюз и отмени забраната за пътуване между своите области, предаде ДПА и БТА, цитирано от DarikNews.

Облекчаването на ограничителните мерки, въведени заради новия коронавирус става в момент на трайно намаляване на броя на заразяванията и натиск отново да бъде отворена икономиката след строгите карантинни правила.

„Днес е много значима дата“, написа във Фейсбук външният министър Луиджи Ди Майо. По думите му Италия „рестартира и се готви да се върне към нормалното състояние“.

Той заяви, че ще проведе поредица от срещи с европейски колеги, за да „покаже на всички, че Италия е готова да посрещне чуждестранни туристи“.

Първа в дневния ред е среща с френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан по-късно днес в Рим. Предвижда се също така Ди Майо да бъде в Германия в петък, в Словения в събота и в Гърция във вторник.

Посетителите от нечленуващи в ЕС страни, които са част от Шенгенската зона – като Швейцария и Норвегия, както и Великобритания, също могат свободно да пътуват до Италия от днес.

Карантинните правила продължават да важат за пътниците от останалата част от света.

Италия наложи национална карантина на 10 март. Ограниченията постепенно започнаха да се разхлабват от началото на май, но мерките за безопасност, включително спазването на социална дистанция, остават в сила.

Подобни статии

Пламен Николов: Страната не е имала премиер като мен досега

Искам да направим България просветена държава, ще заложим на образование, заяви...

Още в катергорията

Пламен Николов: Страната не е имала премиер като мен досега

Искам да направим България просветена държава, ще заложим на...

Пламен Николов заяви 5 приоритета: Плана, ковид-кризата, пенсиите, мажоритарен вот, съдебна реформа

Пламен Николов получи от президента Радев първия проучвателен мандат...

Пламен Николов от ИТН получи мандата за кабинет (ВИДЕО)

Той е кандидатът за премиер на партията, съобщи bTV Пламен...