Иван Гешев нареди проверка на русенския прокурор Николай Николов

Ще се проверява и евентуалната му връзка с обвиняемия Пламен Бобоков или представлявани и управлявани от него юридически лица, съобщиха от прокуратурата

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, със заповед на Апелативна прокуратура – Велико Търново, е възложена проверка относно цялостната дейност на прокурор Николай Николов в Окръжна прокуратура – Русе за срок от три години.

Припомня ме, че преди три дни прокуратурата съобщи, че е установила лобизъм от страна на бизнесмена Пламен Бобоков чрез секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов по отношение на действащ магистрат – Николай Николов, кандидатствал през 2019 г. за административен ръководител на Окръжната прокуратура в Русе.

До името на прокурор Николай Николов се е стигнало чрез компютърно-техническа експертиза на иззети мобилни телефони и таблети, ползвани от Пламен Бобоков. Станало е ясно, че той е комуникирал с различни адресати, в това число лица с имунитет, висши държавни служители, както и с подсъдими и обвиняеми лица по дела на Специализирана прокуратурата, част от които се укриват в чужбина с цел избягване на наказателна отговорност. От прокуратурата разпространиха част от комуникацията, при която има размяна на текстови съобщения между Пламен Бобоков и лице, обозначено като „Prok. Niki Nikolov“. Те са от края на м. ноември и началото м. декември 2019 г. и съвпадат с процедура по избор на административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе.

Магистратите разкриват, че Пламен Бобоков е лобирал и пред членове на ВСС за избирането на прокурор от Русе за административен ръководител на Окръжната прокуратура в града. Натискът на Бобоков се е провалил, избран е друг кандидат.  Видно от протокол на заседание на Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, проведено на 04.12.2019 г., след явно гласуване за административен ръководител е назначен друг кандидат, участващ в процедурата. Това е Георги Георгиев, който със 7 гласа печели втори мандат като окръжен прокурор, докато Николов има само един глас в своя подкрепа.

Самият Пламен Бобоков призна в тв интервю неделя, че наистина е ходатайствал за назначението на прокурор Николай Николов за окръжен прокурор на Русе, както и че е обсъждал с президентския съветник Пламен Узунов решение на ВАС за отмяна на заповед за забрана за отплаване на арестувания либийски танкер „Бадр“. „Аз съм се възползвал, че имам приятел, който е близък до втория стълб“, посочи Бобоков, мотивирайки лобизма си.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

От държавното обвинение съобщават, че проверката ще обхване всички възложени на магистрата преписки и дела, участия в съдебни заседания, както и евентуални пропуски или нарушения при осъществяване на правомощията му. Ще се проверява и евентуалната му връзка с обвиняемия П.Б. или представлявани и управлявани от него юридически лица, съобщиха от прокуратурата.

Проверката следва да приключи с писмен доклад, съдържащ данни за проверените материали, констатации, изводи и предложения в срок до 10.07.2020 г.

Отделно от това в Отдел 06 на Върховна касационна прокуратура е започнала проверка за евентуално извършени нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от страна на Николай Николов, прокурор при ОП-Русе.

Прокуратурата на Република България заявява, че ще е безкомпромисна в действията си при констатирани случаи на нарушения или престъпления, извършени от представители на прокуратурата, независимо от тяхната длъжност и ранг.

Източник: Епицентър

Подобни статии

Социалисти на Корнелия Нинова лапват почивна база в Кранево

Червени тарикати са напът да реализират криминална врътка, с която да...

Още в катергорията

Социалисти на Корнелия Нинова лапват почивна база в Кранево

Червени тарикати са напът да реализират криминална врътка, с...

Антикорупционната комисия даде на данъчните бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е изпратила уведомление до Националната агенция...

Боби Михайлов на разпит в ГДБОП

Президентът на БФС Борислав Михайлов е бил на разпит...