Иван Гешев: Прокуратурата в България лови с въдица слонове

По думите му пропагандната теза, че „съдът е безгрешен, че при него няма некомпетентност, че няма влияние и че не може да сгреши, е дълбоко невярна“

Наказателното ни законодателство е най-остарялото в целия Европейския съюз, но въпреки това българската прокуратура лови слонове с въдица. Това заяви главният прокурор на Република България Иван Гешев в интервю пред „Панорама“ на БНТ.

„Аз не знам дали има нечий провален бизнес (заради прокуратурата – бел. Ред.), защото ние спазваме закона и спазваме разписани от закона процедури. Не винаги и не само и единствено прокуратурата е виновна при провал в съдебна фаза“, подчерта Иван Гешев, като добави, че „над 95% осъдителни присъди по всички случаи има в България, което е висок процент.„

По думите му пропагандната теза, че „съдът е безгрешен, че при него няма некомпетентност, че няма влияние и че не може да сгреши, е дълбоко невярна“.

„Причината за провал на едно съдебно и досъдебно производство може да са различни. Нашето законодатество е най-остарялото наказателно законодателство в целия ЕС. Но ние в България хващаме с въдица слонове“, изтъкна Иван Гешев.

За ареста на служители на високи постове в ГДБОП, довели до оставката на директора на службата Ивайло Спиридонов и на заместник главния секретар на МВР – главен комисар Георги Арабаджиев, главният прокурор посочи, че не става дума за подаден сигнал, а за разработка на дирекция Вътрешна сигурност на МВР.

„Това са най-висшите служители в МВР, които да противодействат на наркотрафика, което, само по себе си, е изключително неприятно. Разследването е извършено между Вътрешна сигурност на МВР и спецпрокуратурата, една трудна работа, защото това са опитни служители – те знаят как работят службите, прокуратурата.

За съжаление вместо да работят в полза на гражданите, те са, както се казва в американските полицейски филми, на хранилка на престъпния свят.
В случая не става въпрос за сигнал, а за добра оперативна работа на Вътрешна сигурност на МВР.“

Това е оперативна информация на МВР, от дирекция Вътрешна сигурност, докладвано е на прокуратурата и е работено съвместно, отбеляза главният прокурор.

„Работата е продължила няколко месеца, в тая група има и лица, които не са от МВР, вкл. и един, който се представял за служител на (американската служба за борба с наркотрафика) DEA, и който, разбира се, не е такъв. Колко време са функционирали – не можем да кажем, но това което са правили, са логистика на различни организирани престъпни групи за трафик на наркотици, удряне на техни конкуренти, закрила и всякаква дейности.

Те са работили за всеки, който си плаща, вкл. и за противоположни страни.

Това е информацията, с която разполагаме към момента, за съжаление не мога да я оповестя, минали са на по-високо ниво в играта, били са на крачка да компрометират нашите служби пред служби от ЕС и партньорски държави“, изтъкна Иван Гешев.

„Такива случаи има във всички държави, ще се върна пак към американските филми – половината от тях са на такава тематика. Въпросът е да се работи и при доказателства да се вземат мерки и тези хора да се изправят пред правосъдието. Във всяко стадо има и мърша.

Очаквайте подробности.

Подобни статии

Пяна, бате. Отново пяна покрива хоризонта небесен

Или по-накратко. Видимо е, че трябват промени. Ама откъде да ги...

Още в катергорията

Пяна, бате. Отново пяна покрива хоризонта небесен

Или по-накратко. Видимо е, че трябват промени. Ама откъде...