Излезе енциклопедията на мъртвите и техните домове

Знаете ли, че Уади ас Алам е най-обширното гробище в света?

В превод името му означава „Долината на спокойствието“ и е по-голямо от близкия град, край който е устроено – населението на Наджаф (третото по значение за мюсюлманите светилище след Мека и Медина ) е по-малко от милион души, докато в „Уади ас Салам“ са положени над 5 милиона покойници. Това е най-дълго действащият некропол, който продължава да „работи“ и до днес – цели 1400 години!

Уади ас Салам в Ирак е изключително място, за което всеки добре информиран и ерудиран човек трябва да знае. То е и само едно от над 150 изключителни места, които са описани в най-новата книга на издателство „Милениум“ – „Градовете на мъртвите. 150 най-забележителни гробища в света“ от утвърдения автор Иван Първанов.

Тук са Новодевическото гробище в Москва, Риколета в Буенос Айрес, Пер лашез в Париж, Арлингтън във Вашингтон, Сан Микеле във Венеция…

Луксозният цветен том е първо по рода си нестандартно пътуване не само по земния глобус и през вековете, но и през традициите на различните култури, оставили забележителен отпечатък във времето с почитта към покойниците.

От зората на цивилизацията хората приемат смъртта по различни начини и създават уникални ритуали за подготовката на тленните останки и за дългия път на душата към безкрая. Някои древни народи изпращат близките си скромно, без излишни церемонии. Други организират паради или гладиаторски игри. Едни отбелязват гроба с кръст или с каменна плоча, втори издигат грандиозни архитектурни и скулптурни ансамбли. Трети окичват мястото с карикатура на покойника или епитафия за преходността на живота, а в Далечния изток пък съграждат за мъртвите пагоди от многоетажни ступи, понякога по-просторни по площ, отколкото са им били отредени приживе.

„Градовете на мъртвите“ събира факти за 150 от най-забележителните гробища в света – техните истории, малко познати факти от биографиите на личностите, почиващи в тях, както и богат снимков материал, който доказва, че не е задължително траурните паркове да бъдат възприемани единствено като зловещо и обладано от духове място. Значителна част от тези гробища са основен елемент на редица туристически маршрути, а също и обект на пилигримство и разнообразни култове.

Много често представляват красиви носталгични градини, съхранили тонове история, емоции и удивителни факти, които разкриват неподозирана мъдрост и дават повод за философски открития.

В книгата ще намерите и богат илюстративен материал, който ще ви отведе по всички точки на света и ще придобиете по-добра представа за мащабите на някои от най-интригуващите некрополи.

Източник: ПИК

Подобни статии

Михаил Белчев получи „ИКАР“ за цялостен принос в музиката

Съюзът на артистите в България раздаде годишните си награди "Икар" на...

Още в катергорията

Михаил Белчев получи „ИКАР“ за цялостен принос в музиката

Съюзът на артистите в България раздаде годишните си награди...

Томина Неделя e! Денят е „Великден на мъртвите“

Забранено е подхващането на всякаква работа. Жените боядисват яйца...