Изтеклата информация към президентския съветник и Бобоков – от съдия Ваня Анчева от ВАС

Името на съдийката изплува около КТБ и дело за „зелен“ рекет

Течът на информация към президентския съветник Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков е възможен единствено от съдия Ваня Анчева от Върховния административен съд (ВАС), разкрива „Афера“.

По-рано днес председателят на ВАС Георги Чолаков разпореди вътрешна проверка за теч на информация във връзка с разпространените от прокуратурата скрийншотове на sms-кореспонденция между секретаря по правните въпроси на президента Румен Радев и бивш министър на МВР – Пламен Узунов и обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков.

Прокуратурата разпространи снимки с кореспонденция между двамата, в която президентският секретар пише до Бобоков, че ще може да види решението на ВАС първи по дело на компанията „Либиан навигейтър лимитед“ срещу Изпълнителната агенция „Морска администрация“. Компанията е собственик на либийския кораб BADR, който през 2017 г. бе задържан в Бургас, а през 2019 г. напусна българските териториални води, но със сменено име и флаг. През 2019 г. ВАС решава, че „Морска администрация“ не е имала право да задържа либийския танкер в Бургас.

Когато е изпратен sms-а обаче, решението още не е било подписано, като Узунов обещава на Бобоков, че пръв той ще го види. Това стана повод Специализираната прокуратура да разследва правния секретар Пламен Узунов за търговия с влияние, позовавайки се на комуникацията между него и Пламен Бобоков.

Според информация на „Афера“, информацията за въпросното дело, предадена на правния секретар на президента – Пламен Узунов, може да идва само от едно единствено лице – докладчика по делото – съдия Ваня Анчева, председател на 7-мо отделение ВАС.

Единствено съдия Ваня Анчева е имала достъп до делото, тъй като тя лично го е писала и го е изпратила без подписи една седмица преди да бъде подписано и качено в системата. Другите двама съдии не са имали достъп до делото в този момент.

За отбелязване е, че именно председателят на ВАС Георги Чолаков, разпоредил днес проверката, преди година лично предложи съдия Ваня Анчева за председател на Седмо отделение за втори мандат. Тази „случайност“ навежда на мисълта, че е възможно по-скоро проверката да търси начин да оневини по някакъв начин съдия Анчева като лице, предложено за поста от председателя на ВАС.

Името на Ваня Анчева нашумя в разследване на Нова телевизия от 5 април 2018 година, в което журналистът Марин Николов разследва има ли „зелен” рекет и как правосъдието се бори с него. Става въпрос за историята с поисканите 200 000 евро такса „спокойствие” от фирмата, газифицираща Пирдоп и Златица.

„200 000 евро! Когато си стиснем ръцете и кажем окей – действаме. Споразумението ще бъде стискане на ръце. Те депозират молбите за отказ от жалбите, с което да е ясно, че имат желание за прекратяване на делото. Всичките тези неща се депозират при мен. Аз ги държа при мен”, признава през 2015 г. пред скрита камера адвокат Чавдар Пенчев.

И още една „случайност“: съдията Ваня Анчева от ВАС е сестра на записания адвокат със скрита камера в разследването на Нова телевизия Чавдар Пенчев, разкрива „Афера“.

В изтекла публично информация, свързана с КТБ, става видно още, че съдия Ваня Анчева заедно със съпруга си, който е бивш военен, са имали сметки около 300 000 лева в банката преди фалита й. Тихомир Анчев – съпруг на съдия Ваня Анчева, е имал 12 251.89 и 64 667.88 лв. , плюс 48 497.73 евро. А самата съдия Ваня Анчева – 52 144.63 лв. и 27 695.67 евро, сочи информация на „Капитал“ отпреди две години, която напомня, и че възложилият днес проверката шеф на ВАС Георги Чолаков имал доверие на съдия Анчева и не случайно тя е била неговият човек за втори мандат в Седмо отделение на ВАС.

Подобни статии

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Повод за тази препоръка на проф. Ковачева са множеството жалби и...

Още в катергорията

Влизат в сила новите срокове за COVID карантината

Изолацията ще продължава по-малко както за заразените, така и...

Правителството отпусна 800 000 лв. за български общности в чужбина

Българските граждани - постоянно или временно пребиваващи зад граница,...