„Красив е човекът, който може да ви направи красиви”

„Най-красивото чудовище на киното” Изабел Аджани днес навършва 65 години

Родена е на 27 юни 1955 г. в Париж. Дъщеря е на алжирския емигрант Мохамед Шариф Аджани и германката Аугуста. В резултат на смесване на екзотичните гени се ражда необикновената Изабел, често сочена за най-красивата актриса на всички времена. На 12 години играе в любителски театър, на 15 години по време на лятната ваканция се снима в своя първи филм „Малкият въглищар“.

 Когато е само на 18, все още невярваща, че е изключително красива, а и талантлива, и когато се колебае дали да поеме риска или да заложи на сигурната кариера като лекар, канят Изабел да играе на сцената на театър „Комеди Франсез”. Това е изключителен прецедент за времето си – тя е първата актриса, поканена преди да е навършила 18 години и първата, която не е завършила Националната академия за драматични изкуства. След като изиграва зашеметяващи роли в „Училище за жени” и „Ундина”, от ръководството на театъра й предлагат да подпише 20-годишен договор, но Аджани отказва, отдавайки предпочитание на киноактьорската си кариера. Световна известност получава с лентата на Франсоа Трюфо „Историята на Адели Ю.“, където играе ролята на обезумялата дъщеря на Виктор Юго. Благодарение на него кинокритиците вече наричат таланта й чудовищен, а нея самата „най-красивото чудовище на киното.” Тогава е номинирана за „Оскар”, а втората номинация идва през 1989 г. Сред другите успешни ленти, в които се снима са „Квартет“, „Владение“, „Метро“, „Кралица Марго“ „Адолф“, „Камий Клодел”.

За разлика от шеметната й кариера, личният й живот е нърхове и спадове, бурни страсти и разочарования. През 1980 г. се ражда синът ѝ Барнаби Нюитен от кинематографиста Брюно Нюитен. После има кратка романтична връзка с американския актьор Уорън Бийти. През 1995 г. се ражда синът Габриел ѝ от британския актьор Даниел Дей-Луис, с когото живее в Лондон повече от пет години. През 2002 г. се проваля шумно афишираната ѝ сватба с композитора Жан Мишел Жар, като за причина се изтъкват честите му изневери.

Изабел Аджани почти предизвика скандал преди няколко години, отказвайки ролята, за която вече бе подписала договор, във филм за скандалния финансист Доминик Строс-Кан, който се забърка в секс афера с хотелска камериерка. В него тя трябваше да се превъплъти в журналистката Ан Синклер, съпруга на Строс-Кан, а за ролята на самият главен персонаж е поканен Жерар Депардийо. За този отказ не се знае размера на обзщетението, което актрисата дължи, но на нея не й пука. Тя отдавна може да си позволи всичко. Особено когато става въпрос за принципи.

Ето няколко изказвания на красивата и не по-малко умна актриса:

„Страстта изненадва. Човек не я търси. На другия ден тя може просто да му се случи.”

„Да се промениш – това е най-трудното нещо за постигане.”

„Ние защитаваме своето същестуване като обичаме себе си по-силно. Това е тайната.”

„Моят живот е подчинен на чувствата, а не на амбициите“

„Актьорите напомнят деца, спрели в развитието си.“

„Животът си струва да се живее, но не си струва безкрайно да се разсъждава за него.”

„Когато обичаш някого, смяташ, че си длъжна да му помогнеш да се промени. Това е типично женска илюзия. Любовта не може да бъде терапия.”

„В любовта човек трябва да постъвпа простичко – да избира хора, достойни за своите обещания и да се разделя с тези, които не ги изпълняват.”

„Красив е човекът, който може да ви направи красиви.”

„Не се страхувам от това да стана по-малко привлекателна, винаги съм се страхувала от това да не бъда изобщо красива.”

AFISH.BG

предишна статияХороскоп – 27 юни 2020 г.
Следваща статияВремето – 27 юни 2020 г.

Подобни статии

Михаил Белчев получи „ИКАР“ за цялостен принос в музиката

Съюзът на артистите в България раздаде годишните си награди "Икар" на...

Още в катергорията

Михаил Белчев получи „ИКАР“ за цялостен принос в музиката

Съюзът на артистите в България раздаде годишните си награди...

Томина Неделя e! Денят е „Великден на мъртвите“

Забранено е подхващането на всякаква работа. Жените боядисват яйца...