Над 2000 км реки увредени от частните ВЕЦ-ове

Според експерите над 2000 километра реки са увреди от вецовете.

Риболовци протестират в София и Габрово. Недоволството е заради зачестилите случаи на замърсяване на реки, както и пресушаването им от малки водно- електрически централи, съобщава bTV.

Протестът пред Министерския съвет е заради все почестите случаи на замърсени реки.

Затова протестиращите искат оставката на министъра на околната среда и водите, както по-високи санкции за замърсителите, които да са пропорционални на щетите. Недоволството е и заради пресушените от малки вецове реки.

Заедно с експерти от неправителствения сектор проверихме, какво е състоянието на река Златна Панега, при водохващането на ВЕЦ „Румянцево“.

Коритото на река Златна Панега в района под водохващането на ВЕЦ „Румянцево“ е обрасло с растителност. Според инженер Димитър Куманов от Сдружение „Балканка“ причината е, че тук не тече достатъчно вода.

„Почти цялата река е отклонена към веца и това, което преминава през рибния проход, е прекалено малко, за да отводнява коритото на реката.Това означава, че между това водохващане и там, където е сградата с торбините, реката е суха и в нея живот не оцелява“, обясни Димитър Куманов, член на УС на сдружение „Балканка“.

Според експерта разрешителното на малката водна централа я задължава да изпуска по 380 литра вода в секунда.

От Басейновата дирекция до края на работния ден не отговориха на bTV колко пъти са проверявали и какво са установили.

Управителят на фирмата, собственик на веца, отказа интервю, но коментира, че миналата година е реконструиран рибния проход на водохващането. Така според него съоръжението изпуска достатъчно  вода и няма пресушава на реката.

По данни на екоактивистите в последните 20 години са изградени над 170 малки веца в страната.

Според експерите над 2000 километра реки са увреди от вецовете.

Източник: bTV

Подобни статии

Още в катергорията