Напрежение между Северна и Южна Корея

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Днес КНДР отново повиши нивото на напрежение, отказвайки се от изпълнението на междукорейското споразумение за облекчаване на военното напрежение в граничните региони

Министърът на обединението на Южна Корея Ким Йонг Чол реши се оттегли на фона на сложните отношения с КНДР. Той заяви това на пресконференция в Сеул днес, съобщава ТАСС, предава БГНЕС.

“Поемам пълна отговорност за влошаването на междукорейските отношения. Във връзка с това реших да напусна поста си”, цитира думите му агенция Йонхап. Той се извини също, че “не е успял да реализира желанията и стремежите на южнокорейските граждани, които мечтаят за мир и просперитет на Корейския полуостров”.

Ким Йон Чол ръководи отношенията със Севера от 8 април миналата година.

Winbet – победата е емоция! (18+)

По-рано бе съобщено, че председателят на Държавния съвет на КНДР Ким Чен Ун и южнокорейският президент Мун Дже Ин са избегнали кризата в отношенията между двете страни, оставяйки пространство за маневри.

Медиите съобщават, че Ким Чен Ун е решил да се дистанцира от търканията с Южна Корея. Южна Корея е направила точно същото, като Мун Дже Ин не е участвал в последните заседания на Съвета за национална сигурност.

Йонхап обръща внимание на факта, че последният път, когато председателят на Държавния съвет на КНДР е видян на публично място на 7 юни – това се случи на заседание на Политбюро на Централния комитет на Корейската партия на труда (КПТ). На него бяха обсъдени въпроси за икономическото развитие на страната, както и подготовката за честването на 75-годишнината от създаването на КПТ, което ще бъде широко отбелязано в републиката на 10 октомври.

Агенция Йонхап посочва, че по време на отсъствието на Ким Чен Ун по-малката му сестра Ким Йо Чен, която заема поста първи заместник-ръководител на Централния комитет на ТПК, излезе на преден план в севернокорейските медии. Именно от нейно име почти всеки ден се отправяха остри изявления до Сеул, предлогът за които беше пускането по-рано от активисти в Южна Корея на балони с листовки, критикуващи властите на КНДР.

По нейно разпореждане във вторник сградата на офиса за междукорейска комуникация в Кесон, символ на помирение между Севера и Юга, бе взривена. В същото време, отбелязва Йонгхап, е малко вероятно Ким Йо Чен да действа напълно независимо и вероятно координира тези стъпки с лидера на страната.

Днес КНДР отново повиши нивото на напрежение, отказвайки се от изпълнението на междукорейското споразумение за облекчаване на военното напрежение в граничните региони. По-конкретно, Генералният щаб на КНДР обяви планове за разполагане на части от Корейската народна армия в Кимгансан и Кесон, както и за възстановяване на пунктовете за сигурност в най-опасните райони на демилитаризираната зона, които по-рано бяха затворени по споразумение със Сеул, а също и възобновяване на всички видове военни учения в близост до границата с Юга.

Най-четени

ОЩЕ В КАТЕГОРИЯТА

Последни новини