Николина Ангелкова още проверява „златните“ чадъри на Слънчев бряг

Служител новобранец се е объркал и таксувал курортистите по стара тарифа, оправдават се стопаните на плажа.

Министерството на туризма (МТ) още проверява сигнала за златните чадъри на южния плаж на Слънчев бряг. Николина Ангелкова нареди проверката, след като медиите подеха новината, че на курортисти е била сервирана сметка от 64 лв. за ползваните удобства на пясъка, което прави по 12 лева за чадър и по 10 лева за шезлонг.  Това лято тарифите не може да надхвърлят 4-5 лева, обясниха от МТ.

Междувременно стопаните на плажа дадоха умопомрачителни обяснения за „недоразумението“. Събирачът на такси Ибрахим Мехмед каза пред бТВ, че бил на работа отскоро и май е объркал „папките“ с ценоразписите за тази и за миналата година. „Нямаме такава цена, просто нашият служител се е объркал. Извиняваме се на госпожата,  да се свърже с нас да  и възстановим сумата“, коментира даниела Конярова, управител на хотела, към който е плажът („госпожата“ е подателката на оплакването). Шефът на фирмата концесионер Николай Димитров продължи трагикомичните оправдания, като изтъкна, че от сигнала на курортистката не се разбирало за какво компанията й е таксувана с 64 лв., тъй като на снимката от касовата бележка, която бързо се разнесе в социалните мрежи, се вижда, че сума е „плажна услуга“, без да е ясно какво включва тя. „Не става ясно дали става въпрос за чадър, шезлонг, може да са ползвали джет, може и масаж да си е правила“, изтъкна Димитров.

Дано поне проверяващите от туризма да установят, като се консулират и с НАП,  дали издаденият платежен документ за „златната“ плажна услуга изобщо съответства на нормативната уредба.

СЛУЧКАТА

Министерство на туризма в неделя съобщи, че започва незабавна проверка на сигнала, че концесионер на плаж в Слънчев бряг иска по 10 лв. за чадър. Цената звучи скандално, защото този летен сезон плажните принадлежности трябва да са поне с 50% по-евтини от миналото лято.

64 лева сметка за два чадъра и четири шезлонга в Слънчев бряг ...Курортистка обаче показа снимка на касов бон, от който се вижда, че на Слънчев бряг са я таксували с 64 лева за 2 чадъра и 4 шезлонга – по 10 лв. за шезлонг и 12 лв. за чадър. На касовата бележка разбивка няма – пише само “Плажна услуга“. Ако това са цените след 50% намаление, излиза, че миналата година концесионерът е взимал по 20 лв. за шезлонг и по 24 лв. за чадър, което дори за чудесата на туризма в България звучи невероятно. От оправданията на стопаните на плажа се подразбра, че въпросните тарифи били от предни години и само за ВИП сектора на плажа.

Според уверенията на ресорния министър Николина Ангелкова тарифите за удобствата на пясъка това лято трябва да са максимум 4-5 лева, а ВИП зони изобщо не може да има. Концесионери на 25 плажа дори поеха ангажимент за нулеви цени, макар че вече стана ясно, че някои хитруват и „безплатното“ върви с условие за консумация от прилежащия към плажа бар или бистро.

ГЛОБИ

Ако проверката по сигнала от Слънчев бряг установи нарушения, министерството веднага ще наложи санкция на стопанина на плажа, заканиха се тази сутрин от ведомството на Ангелина Ангелкова.

Заради коронакризата бяха приети специални промени в Закона за здравето, които изискват това лято концесионерите да свалят цените на плажните удобства като жест за привличане на курортисти.

Намалението трябва да е поне с 50% от тарифата за предния летен сезон. Глобата за нарушителите е 50 хил. лв., а при рецидив става – 100 хил. лв.

Ще следим как се спазват правилата за работа на морските плажове през цялата година. При нарушения и неспазване на законодателството санкциите са безкомпромисни, декларираха от МТ.

Сигнали за нередности на плажа могат да бъдат подавани на телефон 02/90 46 833, както и на имейл: [email protected]

Източник: Сега

Подобни статии

Корнелия Нинова: Комисията на Манолова е предизборна

Според лидера на БСП егоцентризъм и тяснопартиен интерес са попречили да...

Още в катергорията

Корнелия Нинова: Комисията на Манолова е предизборна

Според лидера на БСП егоцентризъм и тяснопартиен интерес са...

Сложиха 6 дози ваксина на италианка по погрешка

Експериментите с ваксината на "ПфайзерБионтех" във връзка с евентуално...

Задава се голям проблем със 70 милиона ваксини

Смята се, че ваксината е била замърсена в завод Oкoлo...