ООН с препоръки за защита на децата в онлайн среда

Интернет може да бъде ценен източник на информация, но в същото време може да крие опасности, като особено застрашени са децата

Това напомниха от Международния съюз по далекосъобщения (МСД) по време на представянето на „Ръководство за защита на детето в онлайн среда” в Женева, предава БГНЕС, цитирано от DarikNews.

Препоръките са предназначени за широка аудитория.

Днес всеки трети потребител на интернет в света е на възраст под 18 години. Наред с всичко останало, в интернет децата могат да бъдат подложени на „различни видове въздействие, причинени от съдържание, контакти и нанасящо вреда поведение в онлайн среда”. Този проблем стана особено актуален по време на пандемията от коронавирус, когато децата са в мрежата много по-често, отколкото обикновено.

Генералният секретар на МСД Хулин Джао заяви, че препоръките имат за цел „да запазят благополучието, неприкосновеността и безопасността на нашите деца”. Специалният представител на генералния секретар на ООН по въпросите на насилието над деца Наджат Маалла Мджид припомни, че „моделите на поведение на престъпниците в мрежата се променят непрекъснато, което стана видно по време на епидемията от COVID-19”. Изключително важно е системата за защита на децата да се развива поне толкова, а даже и по-бързо.

За младите потребители на интернет в указанията е разработена блок информация на достъпен език и с ярко оформление.

За децата до 9-годишна възраст това е сборник с разкази как да осигурят своята безопасност в онлайн среда. За възрастовата група между 9 и 11 години МСД предлага учебник на тази тема, а за подрастващите между 12 и 18 години има достъпна информация на сайта на организацията.

Отделен раздел с препоръки е предназначен за родители и педагози.

Подчертава се необходимостта от открито общуване и разговор с децата. Родителите трябва да бъдат „в час” по отношение на онлайн и мобилните услуги, които децата им ползват.

Препоръчва се да бъде контролирано използването на кредитни карти и други разплащателни средства. Разработен е и раздел за представителите на комуникационните структури и държавните органи.

Подобни статии

Франция изтегли последните си войници от Мали

Около 2500 френски военнослужещи бяха разположени в Мали Франция днес изтегли последните...

Още в катергорията

Франция изтегли последните си войници от Мали

Около 2500 френски военнослужещи бяха разположени в Мали Франция днес...

Почина „индийският Уорън Бъфет“

Състоянието са богаташа се оценява на 6 милиарда долара Борсовият...