Петър Келнер продава bTV на сърби?

Въпреки че Петър Келнер вече има бизнес у нас, след като купи „Теленор”, той нямал намерение да инвестира в телевизия в България и отдавна търсил купувач на bTV

Чешкият милиардер Петър Келнер, чийто фонд PPF Group придоби Central European Media Enterprises(СМЕ), част от който е bTV ще продава телевизията на сърби, е най-горещата медийна новина през последните седмици. Освен bTV Келнер получава още четири телевизионни групи в Чехия Словакия, Румъния и Словения, също собственост на СМЕ. Въпреки че Петър Келнер вече има бизнес у нас, след като купи „Теленор”, той нямал намерение да инвестира в телевизия в България и отдавна търсил купувач на bTV.

Източници на „Галерия” са  категорични, че той не се е договорил това да е сръбската компания United Group, която да купи само bTV, но и телевизии от групата на СМЕ в Румъния и Словения.

United Group притежават телеком оператори, тв доставчици и канали на територията на бивша Югославия. През март 2019 година мажоритарният дял в нея става собственост на инвестиционната компания BS Partners, която пък купува българския телеком „Vivacom”.  Продажбата на bTV от Келнер на сръбската група ще бъде разглеждана само от нашата КЗК, след като европейски регулатори за защита на конкуренцията дадат зелена светлина на придобиването на СМЕ от чеха.

United Group е създадена през 2000 година като малък кабелен оператор основан от сръбския бизнесмен Драган Шолак. През годините минава през серия финансови инвеститори, като Шолак остава  неизменно ключово лице и миноритарен акционер. Делът му неизвестен, като не е изключено той да надхвърля 20%. От март миналата година United Group е с мажоритарен собственик BC Partners с малко над 50% дял. Твърди се, че Драган Шолак е близък приятел и партньор на рекламния и медиен консултант Красимир Гергов, който в момента държи 6% от BTV и няма намерение да продава миноритарния си дял. Това означава, че неговата роля в телевизията може да е ключова, а миноритарен собствени в медията може да е и Спас Русев, който продаде в края на миналата година с предварително споразумение Виваком тъкмо на United Group.

Източник: Narod.bg

Подобни статии

Донев: Предоставяме 800 млн. лева заем на „Булгаргаз”

На заседанието на Министерския съвет ще разгледаме и приемем постановлението за...

Още в катергорията

Донев: Предоставяме 800 млн. лева заем на „Булгаргаз”

На заседанието на Министерския съвет ще разгледаме и приемем...

Бившата министърка на ГЕРБ Николина Ангелкова строи палат в Созопол

Бившата министърка на туризма в правителството на ГЕРБ Николина...