Пламен Узунов: Познавам Пламен Бобоков откакто съм секретар на президента

„Не помня откъде получих решението на ВАС за танкера, не познавам прокурор Николов“, каза още Узунов

Познавам Пламен Бобоков откакто съм секретар на президента. Това заяви по бТВ Пламен Узунов.

Обвиненията в търговия с влияние са най-малкото безпочвени. Никога по никакъв повод не съм взимал и не ми е предлагана имотна облага. Ще държа името ми да бъде изчистено.

Причината да познавам Пламен Бобоков е служебната ми дейност. Контактувал съм с него през годините, около 2 години назад, каза Узунов. По думите му всяка делегация на президента Радев се проверява, а той имал за задача да види дали при хората има нещо съмнително.

„При него такова нещо не съм установил, това и причината, да осъществим първия си контакт. Познавам Пламен Бобоков откакто съм секретар на президента. Изпитвам уважение към Бобоков, приятелство е израз, който всеки разбира по различен начин“.

На въпрос как е получил неподписаното писмо на ВАС, той отговори. „В края на 2018 г. назряваше огромен дипломатически скандал за противозаконното отнемане на либийски танкер „Бадр“ в нашите води. Криминален случай, с множество престъпления извършени от длъжностни лица. Още тогава, президентството беше настойчиво търсено от либийската страна“, заяви той, но не си спомни кой е бил този човек.

„Тогава беше сформиран екип на който беше възложено пълно всестранно случая, за да можем да предотвратим по-сериозен скандал. Контактувах с много хора, разследващи журналисти, гледал съм и морския портал по тази тема, както и от други хора, от които мога да почерпя информация, включително български бизнесмени с бизнес в Либия. При мен попадна и въпросното решение. Нямам спомен кой ми прати решението“, увъртя той и подчерта, че не познавал и никого във ВАС.

„Изпитвам уважение към г-н Бобоков. Приятелство всеки разбира по различен начин, аз не зная много за личния му живот“, каза Узунов.

„На 18 юни бях призован да се явя като свидетел на 19 юни в специализираната прокуратура. Отзовах се и бях в 14 часа в прокуратурата. Бях посрещнат любезно, с мен беше проведен разговор, който желаеха дамите и господата в стаята да бъде дискретно с оглед на моята длъжност. Аз се съгласих и заявих, че съм готов да съдействам. С голямо съжаление установих, че прокуратурата е разпространила своята интерпретация по откритите и иззети скрийншотове. Доброволно заявих, че ще окажа пълно съдействие и предадох мобилния си телефон. Дискретността беше тяхна молба. В момента, в който ми взеха телефона, ме уведомиха, че трябва да отидем до дома ми за проверка. Тръгнахме към дома ми. С учудване установих, че където живея чака бус полицейски и 2 мотора, навън беше пълно с полиция, почти на всяка площадка имаше по един полицай. Съжалих следователя, на който му беше неудобно това. Наложи се той да ги отпрати и в този момент започнаха да прииждат медии, за да документират, че в дома ми се извършва претърсване“, разказа той.

„Аз бях призован в качеството на свидетел и си тръгнах отново с качеството на свидетел, никога не съм бил задържан. Не съм обвиняем. Разликата е, че обвиняемия има повече права. Има право да не дава обяснения. Свидетелят трябва да се яви, трябва да разясни, няма право на защитник. Възможно е прокуратурата да ме обвини, но аз нямам никакви притеснения и съм спокоен“, добави Узунов.

„Следователят отпрати полицията и започнаха да прииждат камери с журналисти, след което се върнахме в прокуратурата, за да оформим разпита на свидетел. От дома ми взеха стар мобилен телефон и една флаш памет. Аз нямам компютър в дома си, флашката е останала в някоя дреха“, каза той.

„Когато излязох след разпита ме чакаха около 30 камери, не бях подготвен да отговарям на въпроси, не знаех, че прокуратурата е разпространила такава интерпретация на чатовете. Нямам право да споделям на какви въпроси съм отговарял“, добави Узунов.

„В края на 2018 г. назряваше огромен дипломатически скандал за противозаконното отнемане на либийски танкер под името „Бадр“ в български води. Още тогава президентството беше настойчиво търсено от либийската страна. Има бележки при нас, може да се види кой е търсил. Още тогава беше сформиран екип, който да проучи целия случай, за да предотвратим по-сериозен скандал – обявяването на България като пиратска държава. Част от екипа бях и аз. В този момент съм контактувал с много хора, изследвал съм всичко написано по случая в морския портал, срещи с много хора, от които да почерпя информация, в това число и бизнесмени с български бизнесмени с интереси в Либия. В цялата дейност при мен е попаднало и въпросното решение. Обменил съм огромен брой информация, надявам се прокуратурата да установи. Нямам спомен кой ми прати това решение. То кореспондира със случая „Бадр“. Едва ли само до мен е стигнало. До публикуването на решението танкера е напуснал българската територия и българските власти нямат такива компетенции“, каза той.

„Аз не познавам никого във ВАС и не съм поддържал контакти с никого. Търсил съм и съм обменял информация. Либийската страна със специален представител съм провеждал 2 срещи, за които има записки, които са пращани до Външно министерство. Българските институции тогава не искаха да реагират“, добави Узунов.

На въпрос за прокурор Николай Николов от Русе, за който стана ясно, че е лобирал да бъде назначен за шеф на окръжна прокуратура, Узунов заяви: „Тук е станала някаква грешка, нито го познавам, нито някой ме е молил да му ходатайствам. Прокурорите се избират от изпълнителната власт“, изцепи се той. После водещата го поправи, че е от ВСС. „Не познавам никой от този съд. Мислите ли, че така стават лобиранията, аз не знам как“, обясни Узунов изчервен като рак.

За второто разследване, че е опитвал да помага за гражданство на руснак, за който ДАНС е отказал, секретарят обясни: „Мислите ли, че аз съм се занимавал с този случай. За да стигне този случай до президентството, минава през много служби, това че някой ми е изпратил бланка, знаете ли колко бланки има, това е абсурдно“, оплете се секретарят.

Аз съм свидетел и се налага да се защитавам, ожали се той.
„Аз нямам механизми, нямам власт, нямам възможности каквито ми приписват. В моя телефон няма подобна информация. Теоритично е възможно всеки друг да изпрати от твоя телефон или самото приложение да се ползва на друго устройство“, каза той.

Не мога да се ориентирам, не мога да се запозная с доказателствата и трябва да се оправдавам. Президентът на Либерия, какво общо имам аз с него? Аз съм специалист в друга област. Президентът Радев нито е канил президента на Либерия, нито президентството е получавало покана от Либерия“, каза Узунов.

„Има регламентиран ред, при който всяко лице, което счете, че МВР обработва неправомерно личните му данни, да иска нейното заличаване. Съществуват заличавания на данни без криминални прояви. Всяко лице може да подаде такава молба, има ред, по който се извършва проверка и ако не отговаря на истината тя се заличава. Много граждани търпят вреди от това, че данните им са в архивите на МВР. Когато ги проверяват на обществени места едно лице подлежи на допълнителна проверка. Затова през 2015 г. е приета тази инструкция и тя действа. По молба на г-н Бобоков за лице с неверни регистрации потърси съдействие, за да му кажа какъв е реда. Изпратил съм му бланката и лично си я е внесъл. Не мога да ходатайствам, никой не може да ходатайства да се заличат данни. Не съм използвал контакти в МВР, няма как. Аз бих оказал съдействие на всеки и съм оказвал съдействие на много хора. Има хора с различна правна култура, някои могат, други не. Нека делото установи. Не познавам децата му, не познавам съпругата му. Приятно е да се контактува с него. Водя скромен начин на живот, не разполагам с някаква класация на хора, които познавам“, добави той.

Пламен Узунов, че все още имал доверието на Румен Радев, докалдвал му, но ако го загуби, щял да си подаде оставката. „Но няма как да го оставя в тежките моменти“, завърши президентският съветник.

Подобни статии

Костадин от „Възраждане“ даде Киро на главния прокурор (ДОКУМЕНТ)

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, е подал сигнал до главния прокурор,...

Още в катергорията

Костадин от „Възраждане“ даде Киро на главния прокурор (ДОКУМЕНТ)

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, е подал сигнал до...

Протест пред президентството: ПП да връща мандата, позор и затвор за Петков

Национално движение "Хан Кубрат" организира протест пред сградата на...