Премиерът: Строежът на “Хемус” е най-хубавият подарък за рождения ми ден! Откриваме средновековни неща, ще направим нещо като музейче!

На рождения си ден премиерът Бойко Борисов е на инспекция на ремонта АМ ”Хемус”. 
За поредна година той не планира тържества за рождения си ден. 

По традиция Борисов се пусна на живо във фейсбук.

Заедно с премиера са финансовият министър Владислав Горанов и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той му разказа и какви артефакти са били намерени в района, по време на изкопните дейности. В участъка се изграждат насипи и се прави отводняване.

Борисов поздрави и работниците по пътя и дори се спря да разговаря с ръководителят на разкопките.

В началото на обиколката премиерът разговаря с археолози за направените открития при строителните работи.

Те му показаха открита средновековна пещ.

„Каквото открием – пазим и съхраняваме“, нареди Борисов.

Той предложи, когато приключат строителните работи, „да се направи нещо като музейче“.

„През 2021 г. трябва да сме готови. Ако е било лесно, комунистите да са го направили“, каза министър-председателя по време на огледа на магистралата.

„120 човека работят днес в събота по АМ „Хемус“. Сега имаме два моста на река Вит. Над река Янтра също ще минава мост“, посочи министър-председателят.

Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков посочи, че първият участък от магистралата е близо 16 км и в рамките му ще има 4 моста и няколко пътни възела.

Това ми е най-хубавият подарък -да гледам как се строи АМ „Хемус“, Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на ремонта на АМ „Хемус“ в участъка от Боаза до Велико Търново, става ясно от видеоклип в профила му във Фейсбук.

„В скалата се прави път. Работниците са като пчелички. Бяхме тук преди месец и нещо. Има откоси по 20 метра. За Севера и Северозапада се работи на пълни обороти, както съм поел ангажимент. Другата седмица ще им покажем Ботевград – Мездра и Руженци и стартираме магистралния Монтана – Видин“, посочи Борисов.

„Това ми е най-хубавият подарък – да гледам как се строи АМ „Хемус“. На всяка чупка правим мост. Тези мъже, където работят на тези скали, имат майки, жени и деца. Те са герои, за да карат по тези тежки скали. Това, ако спре, може да ме натъжи. После през всичко това ще се минава за половин минута и хората няма да могат да го видят.
Милиони тонове земна маса и скала ще бъдат изкарани“, допълни Борисов.

„Цяла зима работиха хората по магистралата. Сега тук са готови за асфалтиране. Няма хлабаво. Ще стане до една година. Вижда се, че се работи. Плащаме на работниците редовно. Има си вид. Много приятна гледка – прекрасна работа“, заяви премиерът.

Премиерът посочи, че при строежа дейностите се съобразяват с обработваемите площи около трасето. „Има места с по 15-20 дни се забавяше умишлено ремонтът, за да може където има жито, хората да си го приберат“, каза още той.

5-6 месеца по -рано ще сме готови в този участък.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков посочи, че на магистралата ще бъдат изградени площадки за отдих. „5 – 6 месеца по-рано ще сме готови в този участък и ще тече асфалтиране. Гонят се вътрешни графици. За година и 2 – 3 месеца ще е готово. На трите участъка на АМ „Хемус“ работят няколко хиляди човека. 3000 – 4000 са само в този участък. Десетки хиляди са работните места по строежите на магистралите и на околовръстния път на София. Хората оценяват какво е магистралата за целия край“, допълни той.

Подобни статии

Божанков: Опозицията в БСП е на „играещите хоро“, те не искаха оставката на Гешев

Ако някой излезе извън формата на коалицията, която преговаря за ново...

Още в катергорията

Божанков: Опозицията в БСП е на „играещите хоро“, те не искаха оставката на Гешев

Ако някой излезе извън формата на коалицията, която преговаря...

Президентът Румен Радев свиква първото заседание на 47-ото Народно събрание на 3 декември

Президентът Румен Радев свиква първото заседание на 47-ото Народно...

Започват разговорите за разпределяне на министерствата в новия кабинет

Кирил Петков очаква да има редовно правителство до Коледа Очаква...