Проф. Балтов: Няма нужда от паника, просто трябва да се спазват ограниченията

Това, че са диагностицирани 166 души е тревожно, но е по-тревожно, ако се регистрират 300, смята медикът

Ако гледаме какви са активните случаи, за днес те са над 1800, а 21% или 384 пациента са настанени на лечение в болница. Всяко такова нарастване води до увеличаване броя на настанените в болници. Това каза пред Нова телевизия шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов за изключително притеснителната тенденция на много заболели от коронавирус на дневна база.

Той предупреди, че ако тревожната тенденция се запази и болните станат 300 души на ден, то това означава, че 20% или 60 души, ще бъдат приети в болниците, а това вече ставало наистина опасно за здравната ни система.

„Това не е прост грип. Това е тежък вирус, който трябва да бъде лекуван 14 дни и ако получи отрицателен PCR тест, е изписан“, предупреди проф. Балтов.

„Проблемът в „Света Анна“ е свързан със Самоков. Там има огнище, огнището се насочва към Окръжна болница, сега вече има и пренасочени към нас и Александровска болница. В момента имаме 22-ма пациенти и един пациент на апаратна вентилация“, обясни проф. Балтов.

Първият етап беше на един страх, след това беше един период на обучение и вече можем да кажем, че сме в периода на рационалното лечение на тази болест. Има изградени алгоритми, които се спазват, описа ситуацията в болниците шефът на „Пирогов“.

„Няма нужда да се всява паника в населението. Апелираме да се спазват ограниченията. В момента сме в пика, когато от 15 юни се свалиха мерките и хората си помислиха, че всичко мина и вече е разрешено. Хората прекалено много се разпуснаха“, посочи проф. Асен Балтов.

Подобни статии

БСП: Ще разговаряме и с „Продължаваме промяната“

Ирена Атанасова подчерта, че няма конфликт между президента Румен Радев и...

Още в катергорията

БСП: Ще разговаряме и с „Продължаваме промяната“

Ирена Атанасова подчерта, че няма конфликт между президента Румен...

Първан Симеонов: Радев може да загуби само от…Радев

Не бих го посъветвал да влиза в ролята на...

Шефът на ЕКОНТ е фаворитът за транспортен министър на „Продължаваме промяната“

Това потвърди лидерът на партията Кирил Петков "Вече познаваме водачите...