Проф. Ива Христова: Няма втора вълна на коронавируса, епидемията е под контрол

„Безсимптомното носителство на вируса е свързано с добра имунна система“, добави проф. Христова

Епидемията все още е под контрол. Увеличение има, но то се наблюдава не само в нашата страна, но и в съседни държави. За нашата страна този брой случаи не е много голям.

Това каза в сутрешния блок на БНТ зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Все още е клъстерно разпространението, но с известно преминаване в дифузно разпространение. Това наложи известно затягане на мерките. Въпрос на време е да се види доколко тези мерки ще сработят, за да се предприемат евентуално и други мерки, заяви тя.

В никакъв случай не може да се говори за втора вълна на COVID-19. Нормално е кривата да има известен вълнообразен характер. Втора вълна очакваме да има през есента-зимата, след по-значително намаление на случаите през лятото, посочи проф. Христова.

Безсимптомното носителство на вируса е свързано с добра имунна система. Имунната система е по-силна при децата, при младите хора, при хората без съпътстващи заболявания, коментира БНТ зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Вирусът бавно, но славно намалява своята вирулентност. Промени се и начинът на търсене, научихме се да търсим заразените, каза още проф. Ива Христова.

Подобни статии

Митрофанова: Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България

“Когато викат посланика в МВнР и казват, че искат да експулсират...

Още в катергорията

Костадинов: Петков е опасен за управлението на страната, превръща ни в пушечно месо

“Премиерът е заплаха за националната сигурност и моментално трябва...

НАЦИОНАЛНА ТРАГЕДИЯ! Киро скимти пред Митрофанова, моли, тя да оттегли нотата си. Този не знае къде се намира!

След като публикувахме нотата, която руският посланик Еленеора Митрофанова...