Проф. Кантарджиев: Не викайте и не пейте, протестирайте тихо. Заразените може да са и над 200 на ден

Според него през последните 10 дни е станало ясно, че тихият разговор дори от малка дистанция не е опасен. Опасно е, когато се вика и пее, когато има изпусната емоционалност

„Не викайте и не пейте, протестирайте тихо. Гневът трябва да се смири. Протестирайте тихо и от дистанция. Иначе заразените може да са и над 200 на ден.“ Това каза категорично по Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния болничен център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19.

„Повишаването на болните от последните дни не е резултат от разхлабването на мерките, а защото хората се юрнаха да да се срещат и празнуват. Сега берем плодовете от това. Трабва да продължи носенето на маски на закрити места“, каза Кантарджиев.

Според него през последните 10 дни е станало ясно, че тихият разговор дори от малка дистанция не е опасен. Опасно е, когато се вика и пее, когато има изпусната емоционалност.

Затова ще се увеличи контролът по заведенията и обществените места. „Танцувайте, но на открито“, каза Кантарджиев.

„Слънцето не ликвидира коронавируса, но рязко намалява циркулацията му. В София има най-много заразени, но тук заразата не е клъстерна, а дифузна и затова връзките трудно се откриват“, казва Тодор Кантарджиев за разпространението на заразата.

„Частните болници абдикираха, успокоени, че заболеваемостта и смъртността е ниска. Става дума за заинтересованост, защото няма приходи от отделенията по COVID-19. Всеки собственик на болница трябва да има такова отделение. Всеки лекар трябва да може да се отзове за счупен крак, въпреки че е инфекционист“, даде пример Кантарджиев. Той даде пример с регулирането на дейноста в американските болници, които са приоритетно частни.

„Вирусът е нов и не може да се предвиди поведението му. Трябваше да удържим 10 дни, да не пеем на религиозни събирания и тържества. Ген. Мутафчийски не е обиден и не се е скрил“, каза още Кантарджиев.

„Както ми каза едно момиченце, забранете спането в детските градини. Затова препоръчваме повече на открито“, приключи Кантарджиев.

Подобни статии

Мариана Попова с COVID, мъжът ù в НДК за номинацията на Радев за втори мандат

От много време се тестваме често вкъщи. Не сме си позволили...

Още в катергорията