Проф. Николай Радулов: Божков е по-умен от всички управляващи, взети заедно

„Всяка битка с държавата е обречена, но тук има няколко особености“, напомни проф.Радулов

„Войната на Божков срещу Борисов е като изстрела на крайцера „Аврора“ – гръмва, но не уцелва нищо. Всъщност, целта на Божков е това – не да уцели нещо, а да се договори с властта. Божков е по-умен от всички управляващи, взети заедно“, това заяви в предаването „Тук и сега със Светла Петрова“ експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов.

Божков няма голям проблем в момента – парите му, които са блокирани в България, са една минимална част от притежаваните от него, смята Радулов. Друг бизнес Божков няма – когато се захвана с хазартния бизнес, той спря целия наличен физически бизнес на българска територия – защото се страхуваше, че той ще му създаде проблеми, примерно бизнеса в сектора на строителството – обясни още Радулов.

Всяка битка с държавата е обречена, но тук има няколко особености, напомни проф.Радулов. „Първо, държавата трябва да иска да спечели и второ, този, който атакува, трябва да е под нейната власт. Видяхте как Божков си тръгна без никой да го спре и отиде в държава, която няма да го екстрадира. Получава се като с Тодор Живков – той се криел, но никой не го търсил. Или с Брендо, когото го издирват три държави, а той през лятото е на море, а сега строи хотел в центъра на София. „Забележително е, че държавата не подава необходимите документи, за да качи Интерпол Божков за издирване с червена бюлетина. За Арабаджиеви нямаше 6 месеца бюлетина в Интерпол“, напомни Радулов.

Затова – най-вероятно е Божков и „държавата“ да се опитват да се договорят в момента. Въпреки че има 18 повдигнати обвинения, това няма да е прецедент – през последните 10 години сигурно имаме десетина много шумни ареста, при които задържаните заподозрени биват освободени още на етапа взимане на мярка за неотклонение. Всички случаи с митничари, например, са такива, заяви Радулов.

Васил Божков е достатъчно подготвен за такава борба. Божков има собствена служба за сигурност и всички знаят това, тъй като в нея работят бивши колеги от националните служби за сигурност. Той има хора, които се занимават с анализ – Славчо Марков от БОП. Има група, която се занимава с проучвания. Човек, който има милиард и нещо в банки, може да си позволи всичко това, напомни Радулов.

Източник: СЕГА

Подобни статии

Доц. Киселова: Не сме обсъждали разпространения текст в работната група за българския закон „Магнитски“

Разпространената в медиите чернова на български вариант на закона „Магнитски“ не...

Още в катергорията