Проф. Светлана Шаренкова: България – превзетата държава

България от 13 години е член на Европейския съюз, но вместо подобрение затъваме и оставаме трайно на европейското дъно по отношение на демокрацията, правовата държава и свободата на словото

Азбучна истина е, че всяка модерна, европейска и демократична държава се гради върху три стълба – функциониращ парламентаризъм, избран с честен народен вот; работеща и некорумпирана съдебна система; обективни медии, свободни от корпоративни и властови интереси.

Когато една или друга от тези три ключови сфери е в криза, в криза е самата демокрация и обществото като цяло.

България от 13 години е член на Европейския съюз, но вместо подобрение затъваме и оставаме трайно на европейското дъно по отношение на демокрацията, правовата държава и свободата на словото. От началото на управлението на ГЕРБ парламентът е системно унизяван и превръщан в гумен печат на постоянно сменящите се мнения и прищевки на премиера Бойко Борисов. Естествени за всяка демокрация процедури като парламентарния контрол и вотовете на недоверие са заклеймявани като „вредни за стабилността”, а когато опозицията стане неудобна за статуквото и неуправляема за задкулисието, следва спиране на партийните субсидии и медийно затъмнение.

Изборите у нас отдавна са фасадна процедура, а вотът масово е купен, корпоративен или зависим от властта. За обръчите от фирми, приближени на управляващите, и за държавните и общинските чиновници държавата е щедра майка, а за обикновения гражданин – зла мащеха.

Доказват го всекидневните гейтове с апартаменти и имоти, с роднински назначения и дирижирани обществени поръчки за милиони за „наши” фирми. Даже Българската банка за развитие, която по закон е длъжна да работи в полза на малкия и средния бизнес, се оказа кредитор за десетки милиони на… колекторска фирма и на частна банка в ситуацията на безпрецедентна социално-икономическа криза и безработица, предизвикани от пандемията от COVID-19.

Да не говорим за арогантността на монополите, които постоянно надуват цените на ток, вода, парно, горива. И за развихрилата се спекула през дните на карантина, качила двойно цените на храни, лекарства и стоки от първа необходимост.

На този фон властта „помага” на българите само и единствено с кредити, докато всички европейски държави отпуснаха на гражданите и фирмите безвъзмездни финансови средства.

Българската съдебна система от години е нарицателно за неефективност, а законите ни стават лобистки и бранят повече престъпника, отколкото жертвата. Огромната корупция по високите етажи е толкова безпардонна, че българинът предпочита да се отдаде на апатията и оцеляването, вместо да протестира за справедливост.

И ако свободата на словото в началото на прехода беше едно от малкото реални постижения на нашето общество, то през последните десет години ситуацията в медийната сфера е плачевна. Отношението на премиера, който нарича журналистките „мисирки”, а несъгласните с него – „тулупи”, е само фолклорното измерение на медийното блато.

Принципът днес е: „Който плаща – той поръчва музиката”. В тази ситуация медиите са поставени на командно дишане, а властта избира кое издание да живее и кое да загине от безпаричие и натиск.

Именно затова вестник ЗЕМЯ, който е едно от малкото останали островчета на свободното слово, на 100 процента подкрепя евродепутатката Елена Йончева, която поиска планираното заради кризата европейско финансиране за медиите да бъде независимо от националните правителства.

Тя настоя средствата от 61 милиона евро да бъдат увеличени и да се разпределят директно към медиите, отговарящи на критериите за качествена и обективна журналистика. Предложи също и нещо много важно – отделно перо за разследващата журналистика! Окуражително е, че ресорният еврокомисар Вера Юрова се солидаризира с професионалната и гражданската позиция на Елена Йончева.

За България това е от изключително значение, защото при управлението на ГЕРБ тези пари ще се превърнат в примамка за послушните и в бухалка за свободното и критично слово.

Това не трябва да бъде допускано!
България е превзета държава, време е народът да си я върне!

Проф. Светлана Шаренкова

Подобни статии

Влизат в сила новите срокове за COVID карантината

Изолацията ще продължава по-малко както за заразените, така и за контактните...

Още в катергорията

Влизат в сила новите срокове за COVID карантината

Изолацията ще продължава по-малко както за заразените, така и...

Правителството отпусна 800 000 лв. за български общности в чужбина

Българските граждани - постоянно или временно пребиваващи зад граница,...