Съдът: Иво Прокопиев и Симеон Дянков са невинни по делото „ЕВН“

Преди седмица процесът бе форсиран, а няколко свидетели – заличени

Бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков и издателят Иво Прокопиев са невинни. Специализираният съд ги оправда на първа инстанция, съответно – първия, че е превишил властта си, с цел да набави за другиго – дружеството „Булброкърс“, облага, а Прокопиев – че умишлено го е улеснил.

Съдът продължава да чете какво е решил за останалите 4-ма участници в процеса, съобщава „Клуб Z“.

Става въпрос за продажба на миноритарния държавен дял от 33% в дружествата „ЕВН Електроразпределение“ и „ЕВН Електроснабдяване“ през 2011 г. За него прокуратурата изчислява щета от 21 млн. лв. – като сравнява цената на една акция с тази, постигната за мажоритарния пакет.

За отбелязване е, че то е и едно от малкото дела, които се оказаха в заварено положение при промяната на подсъдността през 2017 г. за „високата корупция“. Така казусът, който първо бе в Софийския градски съд, се озова в Специализирания, тъй като има замесени министри.

При все това обвинителният акт бе връщан на прокуратурата на 2 пъти – един път от „обикновения“ Градски, един път от Специализирания съд, защото не съдържаше факти и бе неразбираем. До степен, че обвиняемите не могат да разберат обвиненията си.

При последната си дума миналата събота Иво Прокопиев отново заяви, че до ден днешен не разбира в какво го обвиняват – за даден съвет и изказано мнение по време на среща на Националния тристранен съвет за сътрудничество пред 2010 г. Който, на всичкото отгоре е само консултативен орган.

Той каза, че в началото на процеса – когато заявявал, че не му е ясно как публично изказване може да бъде криминално деяние, му казвали, че до края на делото ще му се изясни. „Е, не ми се изясни“, обяви съиздателят на „Капитал“ и „Дневник“.

Според обвинението той е подбудил и подпомогнал тогавашния вицепремиер Симеон Дянков да извърши престъпление по служба, а именно да сключи сделката за продажбата на миноритарния пакет акции (нищо че сделката е на Българска фондова борса, б.р.). При разпита си от САЩ Дянков, който нямаше възможност дори да се прибере да си чуе присъдата, обяви, че винаги е спазвал законите.

Трайков пък е изправен пред съда за безстопанственост, тъй като в онзи момент е бил принципал на държавните дялове във фирмите. Самият той каза, че това е парадокс, защо отговаря за решение, което е на Министерския съвет.

Останалите трима подсъдими са Радослав Рачев, изпълнителен директор на дружеството „Булброкърс“ ЕАД, избрано за инвестиционен посредник при продажбата на миноритарния дял, както и служителите му Любомир Евстатиев и Петър Василев. Те са обвинени за това, че са предложили на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол минимална цена на една акция, изчислена по метод, който според прокуратурата e занижил стойността на акциите и така е нанесена щетата за държавата.

Миналия четвъртък съдия Вилислава Ангелова, която гледа делото, изненадващо и съвсем видимо го ускори, като заличи като свидетели трима австрийци от дружеството ЕВН-Австрия, чиито разпити според защитата имат значение за случилото се. Първо тя щеше да ги разпита по скайп, но чрез свой представител те изявиха желание да дават показания пред австрийския съд. Такава процедура има в НПК.

Дори наблюдаващите прокурори Емил Петров и Наталия Станчева бяха заявили на предишни заседания, че имат въпроси към тях. Този развой беше изненадващ и предвид факта, че самата съдия Ангелова преди бе насрочила следваща дата на процеса – 20 юли, припомня „Клуб Z“.

Вместо това обаче, съдията заличи свидетелите, отхвърляйки всички възражения и допълнителни искания на защитата. Аргументът ѝ беше, че пристъпва към заключителната част от делото, за да бъдел спазен разумният срок за разглеждането му.

След това адвокатите поискаха разпити на президента на КНСБ Пламен Димитров, който е бил на въпросното заседание на Тристранката, и на премиера Бойко Борисов. Също им бе отказано, което доведе до искане на адвокат Даниела Доковска за отвод на председателката на съда. Напусто.

Така на редовното заседание в четвъртък – 18 юни, Ангелова насрочи финалните пледоарии за след 2 дни – събота, 20 юни. Във въпросния ден маратонските пледоарии продължиха 14 часа – до след полунощ, и бе обявена датата за прочитане на присъдата днес – неделя.

Също във връзка с това дело, както и с другите срещу Прокопиев, стана още нещо без прецедент: бившият главен прокурор Сотир Цацаров, сега шеф на КПКОНПИ, написа писмо до организацията „Репортери без граници“, в което ги уверяваше, че държавните ходове срещу Прокопиев нямат нищо общо с дейността му на издател, съобщава „Клуб Z“.

Подобни статии

Хайде, пак почнаха! Готвят нови мерки!

Искаме да запазим максимално дълго време епидемията под контрол, за да...

Още в катергорията

Хайде, пак почнаха! Готвят нови мерки!

Искаме да запазим максимално дълго време епидемията под контрол,...