Слабо повишение на радиоактивността в Северна Европа

Според нидерландския Национален институт за обществено здраве и защита на околната среда повишението идва от източник в Западна Русия

Леко повишение на радиоактивността е било регистрирано в Северна Европа, предаде Франс прес. Повишението е безвредно за хората.

Според нидерландския Национален институт за обществено здраве и защита на околната среда повишението идва от източник в Западна Русия. То е било регистрирано в началото на седмицата във Финландия, Швеция и Норвегия и се дължи на човешка дейност, уточняват от агенцията.

По данни на Организацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити изотопите Цезий-137, Цезий-134 и Рутений-103 „вероятно произхождат от дейност за граждански цели“.

В Тwitter от организацията публикуват и карта, според която източникът на тази лека радиоактивност се намира в зона, обхваща южната 1/3 от Швеция, южните части на Финландия, Естония, Латвия и зона, обхващаща северозападната част на Русия, включително Санкт Петербург.
В двете ядрени електроцентрали „Ленинградская“ и „Колская“, които работят в този район, нито е имало инциденти в този период, нито  са регистрирани емисии, надвишаващи контролните стойности, твърдят от Росенергоатом.

От АФП уточняват и че освен руски в района има и финландски, и шведски атомни електроцентрали. Но данни за инцидент там също няма, а балтийските страни нямат атомни електроцентрали.

Според Центъра за ядрена и радиационна сигурност STUK във Финландия на 16-17 юни във въздуха на Хелсинки е установено малко количество радиационни изотопи кобалт, рутений и цезий, съобщи финландския портал Yle. Според директора на департамента за радиационен контрол на околната среда в STUK Пиа Вестербакка уверява, че причини за безпокойство няма и радиацията не се е образувала в резултат на взрив. „Количеството радиоактивни вещества е много малко и не влияе на околната среда и човешкото здраве“, казва той.

Източникът на радиация засега не е установен. Анализите, събрани в различни места, ще бъдат готови следващата седмица. „Разследването продължава. Да, вятърът е духал от изток. Но сега очакваме допълнителна информация, например за това как са се движели въздушните потоци. На този етап не можем да твърдим, че радиацията е дошла от Русия“, казва Вестербакка, цитиран от yle.fi.

Подобни статии

Италия премахва карантината за европейски туристи

Италия съобщи днес, че премахва петдневната мини карантина, налагана досега на...

Още в катергорията

Италия премахва карантината за европейски туристи

Италия съобщи днес, че премахва петдневната мини карантина, налагана...

Русия спря и върна военен конвой на САЩ в Сирия

Руските военни спряха и върнаха конвой на САЩ в...

„Шпигел“ замеси Меркел и Борисов в схема с доставка на некачествени маски от България

Авторитетното издание „Шпигел“ излезе днес със своя разследване под...