Соломон Паси: Очаквам да прекръстят Питагоровата теорема, защото Питагор сигурно е имал роби

„Преди властта се стряскаше от протестите и с демонстрации можеше да се постигне много, но сега този начин на действиe няма успех“, заяви бившият външен министър Соломон Паси в предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

„Ние нямаме опозиция в България, ние имаме щастлив премиер, който няма никой срещу себе си“, смята Паси.

Короновирусът предизвика една голяма глобална криза, която се явява като майка на много последващи кризи. Пандемията предизвика „феноменален стрес, който може да доведе до психически отклонения“. Това е видно в САЩ, където „подейства като катализатор на расизма“, казва дипломатът.

„На всеки 10 години в САЩ има масови протести. Расовият проблем не е решен от векове, но САЩ са лидер в борбата с расизма“, категоричен е Паси, който прогнозира, че „балонът“ на протестите (зад Океана) ще „спихне“ заедно с президентските избори“.

Как ще протече обаче вота в САЩ, все още не се знае. „Тръмп не се интересува от мнението на никого, това беше политиката му досега, дали ще бъде успешна занапред – ще видим“, казва Паси, който отбелязва, че настоящият американски президент доста добре комуникира с електората си.
Според него обаче по-важно е, че американският президент е загубил световното лидерство и по този начин се е създал вакуум в международното пространство.

„Рушат се паметници на основатели и видни личности в САЩ – Джеферсън, Вашингтон, защото са имали роби. Ако ще се връщаме назад, очаквам Питагоровата теорема да не носи името на Питагор, защото най-вероятно е имал роби. Същото се отнася и за Архимед. Очаквам Нобеловата награда вече да не е такава, защото Алфред Нобел е създал динамита, с който са били избити много хора“, заяви Паси, според когото това вторачване в миналото не е полезно.

Трябва де се създаде „здравен Шенген“ в Европа, който да предотвратява подобни кризи като тази с коронавируса чрез превенция и координация между страните в Съюза, смята Паси. Предложение в този дух е било изпратено до европейските институции от Атлантическия клуб и то е било припознато от германския здравен министър като много добро решение.

Подобни статии

На добър път към Победата, господин президент!

Преди пет години, на 4 август 2016 г., вестник ЗЕМЯ беше...

Още в катергорията

На добър път към Победата, господин президент!

Преди пет години, на 4 август 2016 г., вестник...