Специалистът по “нищо” Жаблянов в нагли схеми и конфликт на интереси

Бившият зам.шеф на НС обитава баровска къща в Симеоново, а парите за нея са с напълно неясен произход и как Валери Жаблянов попречи на парламентарната си група да пита докрай за липсата на „Апартаментгейт“ в доклада на КПКОНПИ?

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров отчете миналата седмица работата на Антикорупционната комисия пред парламента. От ПГ на „БСП за България“ гласуваха с „въздържал се“ заради непълнота на доклада и като пример посочиха „Апартаментгейт“ и терасата на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който не се споменават в отчета на дейността. В отговор на критиките, Сотир Цацаров подчерта, че в него липсва и отчетът за покупката на скъпи имоти в центъра на София на техен колега.

За всички бе ясно, че председателят на КПКОНПИ визира народният представител Валери Жаблянов и опозицията млъкна.

Когато левицата е изправена пред избор на председател и вътрешната й опозиция в лицето на Георги Гергов работи на пълни обороти да провали БСП, именно депутатът-социалист се изправя като буфер, за да докаже, че и грешните са прави.

Когато гръмна аферата „Кумгейт“ именно Жаблянов бе този, който заяви по адрес на Делян Добрев от ГЕРБ: “Моделът “Кумгейт” деформира политическата демокрация в България и влияе върху резултатите от изборите на всички нива”, визирайки роднинските схеми и назначения в “Булгартрансграз”.

Жаблянов обаче едва ли е най-подходящият „социалист“, който да бори шуро-баджанащината на ГЕРБ, най-малкото защото съпругата на депутата е уволнена заради конфликт на интереси.

В края на 2017 г. “Биволъ” разкри, че в първите месеци на управлението на ГЕРБ през 2009 г., министър Трайчо Трайков уволнява шестима от Дирекцията “Европейски фондове за конкурентоспособност”, която отговаря за изпълнението на Оперативна програма “Конкурентоспособност”. Сред уволнените е и шефката на дирекцията Ивет Жаблянова. Посочената от министъра причина е “конфликт на интереси”.

Още при назначаването на Жаблянова се е коментирало, че тя заема ръководния пост по политически причини. Съпругът й политолога Валери Жаблянов тогава е известен като политолог, който е бил съветник на бившия премиер Сергей Станишев по времето на Тройната коалиция.

За Ивет Жаблянова няма никакви правни последствия, а вместо това след няколко години в семейството се появяват отчетливи признаци за нарастващо благосъстояние.

Не е известно с какво се е занимавала Ивет Жаблянова след като отива на трудовата борса. В Търговския регистър няма следа от нейни фирми с успешен бизнес. Единствената фирма с нейно участие е заличена през 2008 г.

Валери Жаблянов става депутат през 2013 г., но още през март 2012 г. на семейния парцел в престижния квартал Симеоново тече ударно строителство, показват кадрите, запомнени от Google Maps (виж тук).

Строежът е завършен и вилата е обзаведена към началото на 2014 г. За това свидетелства криминалната хроника, според която на 11 февруари 2014 г. жилището на Жаблянови е обрано и са задигнати бижута и техника.

В декларацията на депутата от 2013 г. няма информация за строящата се сграда, но през 2014 г. Жаблянов обявява “осъществено право на строеж” за общо 360 000 лв. за него и съпругата му. Като произход на средствата е посочено, че те идват от “заем и спестявания”.

От такъв заем обаче няма и следа в обявените от Жаблянов декларации, разкрива „Биволъ“. Декларираният ипотечен заем от ДСК за 67000 лв. е за закупуване на съвсем друг имот – апартамент в кооперация, която се намира в кв. „Крива река“, показа справка в Имотния регистър.

Може би този пример е достатъчен, за да не присъства „Апартаментгейт“ в доклада на КПКОНПИ, заедно с имотите не само на Жаблянов, но и терасата на бившия шеф на Антикорупционната комисия, както и апартаментите на бившия втори в ГЕРБ, за когото наскоро премиерът каза, че съжалявал.

„С такива приятели не ти трябват врагове“, казва стара поговорка. А БСП като единствена опозиция в политическото пространство се проваля с „приятелите си“.

Подобни статии

КПКОНПИ и ДАНС погнаха кмета на Враца заради новите тролейбуси

Съвместен екип на антикорупционната комисия, МВР и ДАНС влязоха в община...

Още в катергорията

КПКОНПИ и ДАНС погнаха кмета на Враца заради новите тролейбуси

Съвместен екип на антикорупционната комисия, МВР и ДАНС влязоха...

Прокуратурата прекрати проверка на Иван Гешев по сигнал на Бойко Рашков

Рашков има право да обжалва отказа Прокуратурата прекрати проверката по...

Извършват проверка в Община Стара Загора по сигнал за корупция

Служители на КПКОНПИ - Дирекция „Противодействие на корупцията“ извършват проверка в...