Спецпрокуратурата пусна нова порция от чата на Бобоков с Пламен Узунов

Бизнесменът пише на президентския секретар за руснак, на когото е отказано гражданство, и го пита чий е един „Майбах“

Спецпрокуратурата пусна поредна порция доказателства по делото срещу бизнесмена Пламен Бобоков. Става дума за негова онлайн комуникация с лице, записано в контактите му като „Prezident-Pl.Uzunov“. Прокуратурата обяснява, че това е Пламен Узунов, който в момента е секретар на президента Румен Радев по правните въпроси и антикорупция. Разпространените от прокуратурата разговори са по три теми – за неуважена молба за българско гражданство на руснак, за молба до МВР на български гражданин от либийски произход за заличаване от масивите на министерството, а третият разговор е за проверка на собствеността на „Майбах“

Избирателно огласените доказателства са събрани по разследването за престъпно сдружение с цел търговия с влияние. А междувременно Бобоков се яви в националното следствие заедно с адвоката си Ина Лулчева, за да даде показания.

Първият разговор е от 22 януари 2019 г. Тогава Бобоков изпраща до „Prezident-Pl.Uzunov“ снимка на неуважена молба на руски гражданин за придобиване на българско гражданство. Искането му е от август 2017 г. Интервюто с руснака е на 13 септември 2018 г. Съветът по гражданство не е уважил молбата му заради възражение от ДАНС.

С втората поредица от съобщения Бобоков праща на Узунов личните данни на български гражданин от либийски произход. Праща и номера на заявление до директора на националната полиция за заличаването на данните му от масивите на МВР, свързани с полицейски регистрации и заявителски материали. Съобщенията от юни и ноември 2019 г. на Бобоков съдържат снимки на самото заявление на лицето, както и входящ номер, който му е предоставен от МВР при регистрирането на документа.

Третият случай се отнася до комуникация, в която на 18 декември 2019 г. П.Б. иска от „Prezident-Pl. Uzunov“ съдействие за установяване собствеността на моторно превозно средство. На 19 декември 2019 г. „Prezident-Pl. Uzunov“ уведомява П.Б., че колата е с марка „Майбах“ и е собственост на фирма за отдаване на автомобили под наем.

Прокуратурата е възложила цялостна проверка от ДАНС и от Дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР. От Министерството на правосъдието и от президентството са изискани всички материали по случая, съобщава прокуратурата.

По-рано стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев е наредил пълна проверка на дейността на прокурора Николай Николов от Окръжната прокуратура в Русе за 3 години назад. Обвиненият бизнесмен Пламен Бобоков призна, че е лобирал за избора на Николов за окръжен прокурор. „Да, аз съм писал тези есемеси. Лобирал съм по изключение за един изключително отговорен и честен човек, това се случва за пръв път“. Това призна в интервю за Би Ти Ви Бобоков, след като в петък прокуратурата разпространи негова кореспонденция.

На 4 декември 2019 г. Прокурорската колегия гласува за окръжен прокурор на Русе и избира със 7 гласа конкурента му Георги Георгиев. За Николов има само една бюлетина – на Георги Кузманов.

Проверката на Николов трябва да приключи до 10 юли и ще обхване всички възложени на магистрата преписки и дела, участия в съдебни заседания, както и евентуални пропуски или нарушения при осъществяване на правомощията му, обясняват от пресслужбата на Гешев. Ще се проверява и евентуалната връзка на прокурора с Бобоков или негови фирми.

Николов се проверява и за нарушение на етичния кодекс.

Проверка заради Бобоков тече и във Върховния административен съд. Председателят му Георги Чолаков е наредил вътрешна проверка по разпространената от прокуратурата информация за комуникация между „Prezident-Pl. Uzunov“ и Бобоков. Това обявиха от кабинета на Чолаков днес. От разпространените в петък доказателства, събрани по делото „Боклукгейт“ стана ясно, че е разменена информация за неподписано от съдиите и необявено съдебно решение. Става дума за делото за освобождаването на танкера „Бадр“.

Проверката трябва да установи „всички факти и обстоятелства във връзка с изтичането на информацията“, казват от съда.

Пламен Узунов е секретар по правни въпроси и антикорупция на президента. „Нямам  никакви притеснения“, каза той в петък.

Прокуратурата огласи в петък два разговора на Бобоков, открити при изследването на информацията, събрана от електронните устройства на бизнесмена. Единият е точно размяна на текстови съобщения между Бобоков и лице, обозначено като “Prezident-Pl. Uzunov“. От комуникацията е видно, че на 27 декември 2018 г. „Prezident-Pl. Uzunov“ изпраща поредица от съобщения на бизнесмена. Те гласят: „Има само проект на решението“, „Първо ще го видиш ти“, „Още не подписано“. В отговор Бобоков пише: „Разбрах“. На същия ден в 16.20 ч обвиняемият получава от „Prezident-Pl. Uzunov“ и снимков файл на съдебно решение, придружено с уточняващ текст: „Това ще е в оригинал“. На 3 януари „Prezident-Pl. Uzunov“ изпраща на Бобоков линк към решение на Върховния административен съд от дата 2 януари 2019 г., което е идентично с текста, изпратен от „Prezident-Pl. Uzunov“ още на 27 декември 2018 г. Справка в системата на ВАС показва, че става дума за делото за освобождаването на либийския танкер „Бадр“.

От президентството обявиха, че не могат да коментират обвиненията, защото „президентската институция не е разследващ орган“. „Информация за действията си трябва да предостави Специализираната прокуратура, която следва да аргументира приоритетите в своята работа: кого и на основата на какви улики разпитва, в чие жилище и на основата на какви доказателства прави обиск“, изтъкнаха от прессекретариата на Румен Радев. И допълниха: „Отправени внушения пред медии от страна на Специализираната прокуратура оставяме без коментар.“

ПРБ

ПРБ

ПРБ

ПРБ

ПРБ

Източник: Сега

Подобни статии

Още в катергорията

Горският на Тетевен разпъвал чадър над нелегалните производители на марихуана

Началникът на отдел “Управление и стопанисване на общински гори”...

Откриха тялото на 15-годишното момиче, изчезнало в морето край Китен

Инцидентът стана на 9 септември на плаж „Атлиман” Откриха тялото...