Становище на КПКОНПИ спира грантовите НПО-та

Изборът на Съвета за гражданското общество се отлага докато МС обсъжда с Антикорупционната комисия порочната процедура, става ясно от отговор на вицепремиера Томислав Дончев

Становището на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) може да доведе до анулиране на избора за членове на Съвет за развитие на гражданското общество към МС, става ясно от отговори на ресорния вицепремиер Томислав Дончев до „Телеграф медиа“.

Припомняме, че гласуването на състава бе между 28 април и 13 май 2020 и мина предимно в тесен заинтересован кръг, в разгара на коронакризата. Повод за питането до вицепремиера е полученият резултат (виж ТУК), според който почти всички от 14-те организации, които са се класирали за новия съвет, са Български Хелзинкски комитет, „протестърски“ НПО-та и такива, които са свързани с подсъдимия Иво Прокопиев.

Процедурата по избора се задейства при почти пълно медийно затъмнение и в условия на фрапиращ конфликт на интереси и процедурни хватки. Именно този съвет обаче ще разпределя парите, заделени от държавата за развитие на гражданското общество и ще се произнася кой проект трябва да бъде финансиран и кой не. В бюджета за настоящата 2020 г., по перото субсидии и други текущи трансфери за юридически лица с нестопанска цел са заделени 98 152 300 лева.

Преди две седмици комисията на Цацаров изпрати становище до МС, в което разкритикува процедурата за избор, проведена „на тъмно“ и настоя Министерският съвет за приеме изменения в правилника за организацията и дейността на съвета, както и в начина, по който се провежда процедурата за избор. Като причина от КПКОНПИ посочи липса на гаранции за прозрачност в провеждането на процедурата, както и наличие на текстове в правилника, които биха могли да породят корупция и откровен конфликт на интереси.

„Становището на КПКОНПИ внася нов момент в развитието на процедурата, доколкото то може да се тълкува в посока опорочаване на избора, че довнася нов момент в развитието на процедурата. Именно затова предстои размяна на уточняваща кореспонденция с КПКОНПИ“, се посочва в отговора от кабинета на вицепремиера Томислав Дончев относно въпроса дали ще се анулира избора.

По повод опорочената процедура възражения са подали и от другите НПО-та, участвали в избора. Те подават сигнали, че продължавали да получават съобщения, че текат технически процеси. Така например получили съобщение от електронната платформа, чрез която бе проведен изборът, че една от организациите е изпаднала, защото не е предложила свой член. На запитване защо продължават да се предприемат подобни стъпки, от МС посочват, че процедурата протичала на няколко етапа, като сами по себе си възраженията на некласираните организации не представлявали правно основание за „спиране на процедурата“, защото жалбите не са пред ВАС.

Докато не бъдат изяснени препоръките на КПКОНПИ до финалния етап няма да се пристъпи, става ясно от отговора на Томислав Дончев.

Подобни статии

Хайде, пак почнаха! Готвят нови мерки!

Искаме да запазим максимално дълго време епидемията под контрол, за да...

Още в катергорията

Хайде, пак почнаха! Готвят нови мерки!

Искаме да запазим максимално дълго време епидемията под контрол,...