The National Interest: Доналд Тръмп трябва да подаде ръка на Русия, ако иска съюзник срещу Китай

За съжаление, Западът дава на Русия малко причини да разучи взаимното сътрудничество с него и може да се окаже принуден да доведе Москва в ръцете на Пекин

Руският президент Владимир Путин размишлява за мястото на своята страна в днешния свят. Политическият елит в САЩ също трябва да помисли за това, особено след като продължителният конфликт с Китай започна да се изостря. Това е удобен случай властите във Вашингтон и Москва да се съсредоточат повече върху общите си интереси, вместо върху различията си, коментира американското списание The National Interest, цитирано от Агенция „Фокус„.

В очакване на честването в Москва на 75-годишнината от разгрома над нацистка Германия, което по-рано беше отложено и ще се състои тази седмица, Путин публикува огромна (9000 думи) и впечатляваща статия в списание The National Interest. Той говори за огромните загуби, понесени от Съветския съюз в тази война, включително за смъртта на 27 милиона съветски граждани, и оправдава съветското ръководство, което сключва сделка с Хитлер, за да спечели време за изграждане на своята отбрана.

Политическият елит на Европа и САЩ ще бъде разгневен от думите на Путин, включително от неговите наблюдения за споразуменията между Великобритания и други европейски правителства с нацистите. Грешното характеризиране на анексирането на балтийските държави в СССР изхожда от други ревизионистични аргументи, които биха били интересни за историците и любителите на темата за Втората световна война.

Но каквото и да мнението ни за вижданията на Путин за историята, неговите намерения са ясни – да се опита да инициира диалог между водещите страни по света, в опит да ограничи противоречията и конфликтите. Фактът, че той написа толкова дълга статия, в която описва пред читателя своите виждания за историческите предпоставки за съвременния свят и за неговите виждания за мястото на Русия в него е полезен. Диалогът, който Путин иска предвижда ограничени, а не толкова широки цели на външната политика.

За съжаление, Западът дава на Русия малко причини да разучи взаимното сътрудничество с него и може да се окаже принуден да доведе Москва в ръцете на Пекин. Вашингтон се придържа към сложна система от санкции срещу различни сектори на руския бизнес, официални и частни лица. По-конкретно, изглежда, че ограниченията върху енергийните компании са създадени да насърчават сътрудничеството между Москва и Китай, което е прагматично за тях, предвид богатите природни ресурси на Русия и непрекъснато нарастващите енергийни нужди на съседите й с огромното им население.

Вашингтон наложи много от тези санкции в отговор на войната в Източна Украйна през 2014 г. и анексирането на Крим. Време е да помислим дали тези санкции все още имат смисъл. Тогава Путин действа много внимателно, избирайки малки територии с голям брой етнически руснаци и преобладаващ брой рускоговорящи жители, за да откъсне тези два региона от Украйна.

Тази стъпка не беше опит за насилственото възстановяване на Съветския съюз, а по-скоро опит да принуди Украйна да направи отстъпки и да предотврати влизането й в НАТО. Връщането на Крим, руска територия от 1783 г., с малки прекъсвания, беше стратегическа цел, той като президентът избра за своя цел територия с огромно мнозинство етнически руснаци и рускоговорящи жители.

Шест години след налагането на санкциите няма изгледи нито Крим, нито Източна Украйна да бъдат върнати на Киев. Освен това санкциите, които Вашингтон налага сега, вероятно ще навредят на САЩ повече отколкото на Русия, тъй като Китай ще е основният бенефициент от тях.

САЩ трябва да признаят тази реалност и да продължат отношенията си с Москва, дори още да вярват, че въпросът е противоречив.

Струва си да се започне сериозен диалог с Москва. Путин написа, че Русия е готова да обсъди контрола върху оръжията. Въпреки че пробив при решаването на този въпрос е малко вероятен, самият диалог ще даде на Москва дипломатически изход, който не минава през Пекин. Отделно Вашингтон биха могли да си сътрудничат с Москва в космическите проучвания, възобновявайки предишното партньорство.

Целта на взаимодействието не трябва да бъде голям пробив, а просто разумна надежда, че Русия ще има някакъв стимул да остане неутрална и да не помага на противниците на САЩ. Москва би могла да продължи да си взаимодейства с Китай по някои въпроси, особено в областта на енергетиката, но тя би си сътрудничела и със САЩ и би могла да подкрепи Вашингтон или пък да стои настрана по въпроси, които Белият дом счита за много важни. Тази ситуация би била много привлекателна за Русия, тъй като, от нейната гледна точка, тя би била в положение на балансьор, по-близо до Вашингтон и Пекин и следователно би могла да получи повече и от САЩ и от Китай.

Всички знаят цитата на Уинстън Чърчил, според който Русия е „загадка, покрита от мистерии“, но тази фраза има и втора част: „…може би ключът за нея все още съществува. Този ключ са националните интереси на Русия“. Чърчил успя да сдържи дълбоката си враждебност към Съветския съюз заради сътрудничеството между Великобритания и СССР в една област, в която те имат общи интереси. Прагматичният реализъм на Чърчил най-добре се изразява в друг негов цитат: „Ако Хитлер нахлуе в ада, аз бих похвалил Дявола в Камарата на общините“.

Въз основа на написаното в статията на Путин, можем да видим, че той също разбира практическата стойност и целесъобразността на прагматичното сътрудничество. Тъй като САЩ най-накрая осъзнава мащаба на борбата, която води с Китай, е изключително важно да се подходи към Русия с реалистични очаквания за резултати, които да обслужват интересите и на двете държави.

Подобни статии

Кристалина Георгиева: Омикрон може да забави възстановяването на икономиката

Разпространението на варианта Омикрон може да доведе до забавяне на темпото...

Още в катергорията

Кристалина Георгиева: Омикрон може да забави възстановяването на икономиката

Разпространението на варианта Омикрон може да доведе до забавяне...

В Азербайджан българка стана заместник-министър

Марияна Василева е новият заместник-министър на младежта и спорта...

САЩ заплашиха Русия

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че подготвя серия...