Три елитни клуба възроптаха срещу промените в Закона за хазарта

Мощен отпор срещу предложения от Валери Симеонов законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта се очертава да даде елитната ни футболна дивизия (Ефбет лига). Поне три клуба вече изразиха несъгласие.

Пръв това стори в сряда новият собственик на „Левски“ Наско Сираков, който се оплака, че одобрението на промените би попречило на клуба да си осигури нови спонсори. „Всеки ден водим разговори с рекламодатели и спонсори. Но виждате и бетинг компаниите сега са на позиция ослушване, след като се заговори за нов Закон за хазарта, който по мое лично мнение ще се отрази негативно не само на българския футбол, но и за целия спорт у нас“, заяви в сряда Сираков.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Днес други два клуба излязоха с официални позиции по въпроса – „Локомотив“ (Пд) и „Витоша“ (Бистрица). „В разпоредбата на параграф 1 на законопроекта се предлага създаване на ал. 4 и чл. 4 от Закона за хазарта, съгласно която хазартни игри в игрално казино и/или игри с игрални автомати се организират само в хотели с категория пет звезди, в курортни комплекси и населени места съгласно приложението към закона, както и в територии и населени места, отстоящи на не повече от 20 км от шосейните, железопътните, морските и речните гранично-пропусквателни пунктове.
Приемането на тази разпоредба би довело до затварянето на всички игрални зали и съответно до преустановяването на тяхната дейност. Всеизвестно е, че организаторите на хазартни игри са основни рекламодатели и спонсори на много български спортни клубове, в това число и на ПФК „Локомотив“ (Пловдив). Предоставените от страна на хазартните организатори във връзка с рекламните и спонсорски договори средства са задължителен елемент за съществуването на клуба, поддържане на спортната база и за постигане на високи спорни резултати от страна на спортистите ни. Тази редакция на Закона за хазарта неимоверно ще доведе до спиране на приходите за клуба от основния източник на средства. Отпадане на тези приходи поставя под въпрос издръжката на клуба, спортистите му и респективно неговото бъдещо съществуване. В случай, че се допусне лишаването ни от тези средства за нас възникват сериозни притеснения за бъдещето на спортния ни клуб“, обявиха от „Локомотив“.

От „Витоша“ на свой ред възразиха с почти идентични доводи върху същата алиния в член 4 и обясниха: „Предоставените спонсорски средства са от съществено значение за нашия клуб и без тях, поддържането на спортната база, постигането на резултати и като цяло фунционирането на клуба са сериозно застрашени. Тази редакция на закона неминуемо ще доведе до спиране на приходите за клуба от основния спонсор, което ще постави под въпросителна цялостната му издръжка, футболистите и нашето бъдеще. В случай, че се стигне до лишаването ни от тези средства за нас ще възникнат сериозни притеснения за нашето съществуване.“

Очаква се и още футболни клубове да излязат с подобни становища по въпроса.

Подобни статии

Още в катергорията