Участници в безредиците откриха огън по полицията в щата Айова, има жертви и ранени

Сблъсъците между полиция и протестиращи продължават на някои места, включително в Ню Йорк

Участници в безредиците в американския град Дейвънпорт, щата Айова, откриха огън по полицията, като двама души бяха убити, а други двама бяха ранени, включително служител на реда, съобщи началникът на полицейското управление на града Пол Сикорски, чиято реч беше излъчена във Фейсбук и цитирана от TACC и Агенция „Фокус“.

Според Сикорски през нощта е имало безредици, включително в района на Дейвънпорт, около големи магазини. Трима полицаи са били обстрелвани при патрулиране в града. „Оказаха се в засада“, каза началникът на полицията. „Един полицай е ранен.“ Освен това според него в резултат на инцидента двама души са загинали, а още един е ранен. Самоличностите на участниците в инцидента не се разкрива.

Сикорски заяви, че няколко души са задържани във връзка с инцидента. Според него в събота в града се е провела и мирна демонстрация.

Общият брой на арестуваните за последните дни на протести в САЩ, предизвикани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, достигна 4100 души, предава американската медия АBC News.

Полицейски час е въведен в 40 американски градове, но хората изобщо не се съобразяват с него и излязоха по улиците. До сериозни сблъсъци с органите на реда се стигна в Ню Йорк, Чикаго, Филаделфия и Лос Анджелис, където полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне развилнялата се тълпа.

Сблъсъците между полиция и протестиращи продължават на някои места, включително в Ню Йорк. Междувременно в Бостън автомобил се е врязал в тълпа от протестиращи. Според полицията няма тежко ранени в инцидента.

Във Вашингтон масовите протести станаха причина за мобилизирането на всички местни служби за сигурност, включително целия състав на националната гвардия в столицата – общо 3400 военнослужещи. Те обаче няма да носят оръжия и ще подпомагат дейността на местната полиция.

В Атланта двама полицаи бяха уволнени заради злоупотреба със сила по време на ареста на двама студенти в събота, 30 май, по време на протестите в града. Според видеокадрите от инцидента полицаите са използвали електрошок, след което насилствено са издърпали двамата младежи от автомобила им.

В повечето градове в САЩ обаче протестите бяха мирни. Губернаторът на щата Минесота Тим Уолц заяви, че протестиращите не причиняват проблеми за местните власти.

В емоционален отговор на семейството на Джордж Флойд началникът на полицията в Минеаполис Медария Арадондо казва, че и четиримата офицери, участващи в ареста на афроамериканеца, носят същата отговорност, цитира думите му CNN.

Никой не се намеси в понеделник вечерта, докато 46-годишният Флойд се моли за живота си, докато бившият офицер от Минеаполис Дерек Шовин притиска с коляно врата му близо девет минути. Смъртта на Флойд предизвика протести в цялата страна, като хиляди повтарят последните думи на човека: „Не мога да дишам“. Някои от тези демонстрации са мирни, докато други завършват с пожари, разграбване на магазини, щети и стотици арести, както и ранени участници и полицаи.

Четиримата полицаи, замесени в смъртта на Флойд, бяха уволнени от полицията във вторник. Шовин беше обвинен в петък за убийство от трета степен и убийство от втора степен.

Отговорът на Арадондо дойде, след като братът на Флойд попита началника дали той ще работи, за да бъде получена справедливост за Флойд. Докато началникът отговаряше, братът на Флойд плачеше, информира CNN.

Арадондо нарече убийството „нарушение на човечността“ и каза, че няма нужда от повече време, за да отстрани служителите от техните задължения.

„В живота има абсолютни истини; нужен ни е въздух, за да дишаме“, каза началникът. „Убийството на господин Флойд беше абсолютно ясно, че е нередно.“

Подобни статии

Почина „индийският Уорън Бъфет“

Състоянието са богаташа се оценява на 6 милиарда долара Борсовият инвеститор Ракеш...

Още в катергорията

Почина „индийският Уорън Бъфет“

Състоянието са богаташа се оценява на 6 милиарда долара Борсовият...