Законопроектът за изменение на Закона за хазарта на Валери Симеонов убива българския спорт

Ако ограниченията в законопроекта бъдат ратифицирани, спонсорските договори за спорта ще бъдат намалени драстично, което ще се окаже смъртоносно за цели клубове, а не е изключено да докара и цели спортове до любителско ниво без възможност за търсене на каквито и да е спортни постижения

Готвените ограничения върху хазартния бизнес със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта, предложен от Валери Симеонов, ще ударят изключително много по състоянието на българския спорт, пише Gong.bg.

След пандемията от COVID-19 ситуацията в голяма част от спортните клубове никак не е цветуща, а ако се намали драстично и подпомагането от страна на основните спонсори – хазартните компании, положението ще бъде антемортем или с други думи казано предсмъртно, пишат колегите от „Спортал“.

През миналата година компания като Efbet инвестира повече от 20 милиона лева в множество български спортове. Мащабни са цифрите и за други компании от бранша като Winbet, например. Пряка последица от приемането на закона ще бъде затварянето над 600 обекта за организиране на хазартни игри, което няма как да не се отрази и на всичко, свързано по някакъв начин с дейността на компаниите в тези така или иначе трудни за икономиката времена след пандемията.

Ако ограниченията в законопроекта бъдат ратифицирани, спонсорските договори за спорта ще бъдат намалени драстично, което ще се окаже смъртоносно за цели клубове, а не е изключено да докара и цели спортове до любителско ниво без възможност за търсене на каквито и да е спортни постижения. Масовият спорт, който засяга всеки един човек, имащ желание да поддържа здравето си, също ще бъде засегнат, тъй като отново тези компании помагат много за изграждането, развиването и поддържането на условията за всекидневно практикуване на спорт от всеки от нас.

Дългоочакваният спасителен договор за футболния Левски с компания от бранша също най-вероятно ще пропадне, а часовникът на клуба неизменно тик-така и то не в полза на спасението. Голяма част от клубовете в родния елит също разчитат на помощта на бранша, така че няма да е изключено, ако и без това затрудненото положение на половината отбори се превърне непреодолима пречка за тяхното съществуване. Няма да е изненада, ако скоро имаме само една професионална футболна лига, тъй като няма да имаме достатъчно отбори, които да поддържат професионално ниво, а и бройката на тези от елита да бъде свита до максимум.

Подобни статии

Ето колко струва на Red Bull катастрофата на Макс Верстапен

Подобен инцидент има огромни последици в ерата на бюджетни ограничения Кристиан Хорнер...

Още в катергорията

Ето колко струва на Red Bull катастрофата на Макс Верстапен

Подобен инцидент има огромни последици в ерата на бюджетни...

С победа стартира българското участие на Олимпийските игри в Токио 2020

Полина Трифонова стартира с победа участието си на олимпийския...

Стоичков: Вярвам, че българският химн ще звучи в Токио

Отново големият спортист и човек Христо Стоичков поздравява "златните...