Закопчаха с белезници нередовен пътник в градския транспорт

В момента в столицата има 270 обекта за превозни документи

Нередовен пътник от градския транспорт бе закопчан с белезници. Това се случва, след като не е имало от къде да си закупи билет, пише bTV.

Случката се разиграва в тролей №9. Мъжът не ползва линията редовно. Когато пристига на спирката мъжът вижда, че няма от къде да купи билет. Качва се, тъй като бърза за работа.

„Идеята ми беше на следващата или на по-следващата ако има от къде, да сляза и да си купя“, разказва мъжът.

Начините за купуване на билети са няколко – от касите на Центъра за градска мобилност, от апарат или водача на превозното средство.

bTV

В обстановка на пандемия част от пунктовете не работят, шофьорите продължават да не продават билети, а кабините им остават изолирани. А апаратите бяха демонтирани още през февруари, за да се заменят с нови.

След две спирки пътникът забелязва контрольори. Слиза, а те искат да го глобят. Той обаче настоява да плати 1 лев и 60 стотинки, а не 30 лева, тъй като не е имало от къде да закупи билет. Разправията завършва с белезници.

bTV

Намесва се и общинска полиция и спряла на близо патрулка.

„Аз през цялото време му казвах, че това е неправомерно задържане, но така ми изви ръката и така ме натискаше към самата кола, като че ли съм най-големият престъпник. Тогава ми казаха, че глобата е 30 лева, аз има казах че това е рекет“, обяснява глобеният.

Версията на общинска полиция е друга. „Нашият служител, който се представя и е от СДВР, иска личната карта на нередовния пътник, но той го блъска и казва, че нищо няма да му даде. В този момент, тъй като не изпълнява полицейско разпореждане, хващат го за ръката и е заведен в спрялата на близо кола на Общинска полиция“, разказва Кирил Лозанов – началник сектор „Общинска полиция“.

Проверката ни показа, че след карантината в столицата действително са намалели местата, от които човек може да се сдобие с превозния документ.

Избираме друго превозно средство на случаен принцип и се казваме, за да проверим, в продължение на колко поредни спирки няма да можем да закупим билет. Возим се около 10 минути по линия на трамвай номер 7. На спирките каси няма. И така след 8 спирки открихме каса, за да се снабдим с превозни документи.

bTV

В момента в столицата има 270 обекта за превозни документи.

„Както виждате, епидемиологичната обстановка е сериозна, ползването на градския транспорт не е в режим, какъвто е бил преди това. За да се качите, трябва да си подготвите маска, наистина трябва да имате причина да го ползвате и не пречи да се снабдите с превозни документи – може да си купите абонаментна карта. Достатъчно е да отидете един път до каса на ЦГМ, да си вземете 10 билета на веднъж, така че, ако искаме да бъдем съвестни и редовни, можем да го направим“, коментира Димитър Дилчев – директор на Центъра за градска мобилност.

От утре до края на пандемичните мерки, билети отново ще се продават при проверяващите, както бе от март до май.

Подобни статии

Георги Марков: Бойко Борисов има Славно минало!

Докато гледах фехтовката на Олимпиадата в Токио, от България ми зазвъняха...

Още в катергорията

Георги Марков: Бойко Борисов има Славно минало!

Докато гледах фехтовката на Олимпиадата в Токио, от България...

Дончева: Хората от ГЕРБ да се готвят да отговарят за кюлчета и пачки!

Зам.-шефът на парламента Татяна Дончева заплаши пред БНТ, че...

Иво Мирчев: Ще държим ДПС далеч от властта

ДПС търси своя нов приемник, за да продължи да...