95-годишен бивш надзирател в концлагер може да бъде изправен на съд в Германия

Сходно дело беше заведено и в съд в Хамбург срещу 93-годишен мъж, който е бил надзирател в същия лагер край Гданск и е обвинен в съучастие в убийство по 5230 пункта от обвинението

Обвинителен акт беше внесен в понеделник в западния германски град Вупертал срещу 95-годишен мъж. За него се твърди, че е бил надзирател в нацисткия концентрационен лагер Щутхоф, създаден от германците край град Гданск в Полша през Втората световна война, предаде ДПА, цитирано от БТА.

Властите в момента правят оценка дали мъжът, чиято самоличност не се съобщава, е в състояние да се изправи пред съда. Конкретни подробности около обвинителния акт не бяха разкрити.

Сходно дело беше заведено и в съд в Хамбург срещу 93-годишен мъж, който е бил надзирател в същия лагер край Гданск, град, който по онова време се наричал Данциг. Той е обвинен в съучастие в убийство по 5230 пункта от обвинението.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

И двамата мъже със сигурност са били непълнолетни поне за известно време, докато са били на служба в лагера, и поради тази причина делата се разглеждат от съдилища за непълнолетни.

Предполага се, че над 60 000 души са загинали в лагера, който е един от последните освободени през май 1945 г.

Подобни статии

Северна Македония е генетично обвързана със Сърбия и Русия

И не може или не иска да им обърне гръб "Проблемът с...

Още в катергорията

Президент сравни Русия с Турция

Нахлуването на Русия в Украйна се осъществява с абсолютно...

Няма нужда от масова ваксинация срещу маймунска шарка

До момента са съобщени близо 200 случая по целия...