Българската асоциация на софтуерните компании е против данъчни промени

„Има риск някои компании да потърсят възможности за бизнес развитие в други държави“, коментира Георги Брашнаров

Експериментите с данъчната система носят риск за държавата. За това предупреждават в позиция от Българската асоциация на софтуерните компании. Становището е по повод предложенията на КНСБ за намаляване на ставката на ДДС, за въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата и за нарастване на максималния осигурителен доход.

Тези, които получават по-високи заплати, плащат по-високи данъци, коментира пред БНР Георги Брашнаров, член на Консултативния съвет на Българската асоциация на софтуерните компании.

„Те плащат повече и при моментната система нищо не се променя. Хората, които имат 3000 лева заплата, плащат пет пъти повече в държавата, отколкото тези, които взимат 600 лева заплата. Така че справедливост трябва да има, но прекалено много се заиграва с думата справедливост отново в популистка насока“, каза в предаването „Преди всички“ Георги Брашнаров.

Диференцираното ДДС не води до понижаване на цените според Брашнаров. Във връзка с намерението да се намали ДДС от 20% на 9% за бирата и виното той коментира:

„Това не са икономически мерки, това са псевдоикономически мерки, които целят политическо, популистко позициониране в определени слоеве на населението или в определени политически сектори“, подчерта Георги Брашнаров.

Високоиновативните сектори са известни с това, че са много гъвкави и много бързи. Има риск някои компании да потърсят възможности за бизнес развитие в други държави, коментира Брашнаров.

„Това, че ще напуснат вече установени производства в България или ще бъдат забавени и отказани нови планирани инвестиции в България е абсолютно сигурно, че ще се случи“, предупреди Георги Брашнаров.

Подобни статии

Красимир Дачев: До края на годината токът ще достигне цена от 500 лв

Той прогнозира, че до края на годината токът ще достигне цена...

Още в катергорията

Хотелиери и ресторантьори: Протестът на туристическия бизнес не е политически

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) категорично се противопоставя...

Спад на петролните цени с над 2% след срив на фондовите борси

Петролните фючърси поевтиняват с над 2% с оглед напрежение...