Борисов при откриването на нова частна производствена база в Пазарджик: Не съм момиче за да пазя старите си СМС-и, Радев ни напада за да се оправдава!

Премиерът Борисов е поканен да открие в Пазарджик нова логистична и производствена база на фирмата „Ариете Логистикс“. Официалната церемония е пред сградата на фирмата на ул. „Заводска“ N 1 в Пазарджик. Поканени са и  финансовият министър Владислав Горанов, и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Ариете Логистикс ЕООД е българска фирма, част от международната Ариете Груп и вече шест години работи успешно на българския и международните пазари. Извършват логистика за фирма Костал в България, свързани с електроника на автомобилната индустрия.

През 2018 г. Ариете Логистикс ЕООД закупи в гр. Пазарджик парцел от 82 000 м2 за строеж на собствена производствено-логистична база. Още през февруари 2019 г. беше реализиран първият етап от проекта, който включва над 5000 м2 сгради за складово – производствени нужди, в които работят повече от 200 души.

Вторият етап е производствена база с офисна част с площ 6920 м2. Ще бъдат поставени общо 103 шприца ( молдинг машини). Ангажираните работници ще бъдат над 400 души.

Предстои проектиране и изпълнение на трети етап с площ от около 7000 м2, който ще бъде използван за складово – производствена дейност. След неговата реализация броят на работещите в Ариете Логистикс ЕООД в Пазарджик ще надхвърли 1 000.

Вчера премиерът Борисов направи инспекция на новия път Сърница – Велинград, както и на околовръстния път на курорта и направи първа копка на сградата на новия суперкомпютър в София Тех Парк.

Борисов пристигна в базата около 11.50 ч и подкани домакините да разкажат за проекта си.

Инвестицията е за около 20 млн. лв. Складират се модули за автомобилната индустрия, пряко свързани сме с Франция и Германия. Предвижда се с новото хале, където ще се произвеждат дребни детайли, да има още 400-500 човека. Реално там има шприцове, които се използват за пластмасови модули, каза шеф от компанията.

След като и сега се правят такива инвестиции, означава, че бизнесклиматът е добър. При нас се назначават нови хора, няма изгубени работни места, посочи той.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов изказа думи на благодарност за това, че министър-председателят и министрите на финансите и икономиката днес са тук и уважиха новия завод в Пазарджик, това показва подкрепа, посочи кметът.

Заедно с правителството направихме тук нови мостове, ремонт на стадиона, правим две нови зали, изтъкна той и допълни, че през ноември ще се открие компостираща инсталация, а в момента носи споразумение с АПИ за проект и за Димитровден ще се стартира нов път в Пазарджик.

Най-важното е това, за което сме се събрали днес тук, защото нищо не би имало такъв смисъл, ако на съответната територия хората нямат поминък. Горд съм, че Пазарджик се развива, каза Попов.

На фирма „Костал“ цялата логистика ще е тук, в световен план, обясни още той по отношение на днешното събитие. Немската фирма си изтегля целия бизнес тук, тя е седма по значение в страната, повтори Попов.

Министърът на икономиката Караниколов благодари на инвеститора, че се откриват нови работни места.

11 сертификата за клас А за инвеститори, за над 17 милиона лв. са дадени по време на коронакризата, посочи той и припомни вчерашната символична първа копка за сграда за суперкомпютъра.

За Пловдив очакваме съвсем скоро 4 разрешения за нови заводи, обясни още Караниколов.

Скоро ще докладваме и за инвестиция за 1,2 млрд. лева на първи етап, а на втори – до 400 млн. лева, до септември ще има произнасяне и ще направим всичко възможно да се избере България, подчерта министърът на икономиката.

На въпрос за изказванията на Радев, че инвеститорите бягат от България премиерът посочи: Отдавна не коментирам, а само показвам. Ето днес, и то в пандемия, откриваме нов завод за 1000 работници. Още 8 са в следващите седмици. Вместо да се нападаме, най-добре е да се концентрираме и да подобряваме благосъстоянието на хората. Мярката 60/40 запазва работните места, в новия дизайн тя е с 1,3 милиарда отгоре, но тя не може да продължава безкрай. Затова продължаваме с инфраструктурата, с инвестициите. Усилваме болниците, за да успеем, каза Борисов.

Няма държавен глава, при който да съм бил и при който съветниците да не му дават листче, ако има големи инвеститори, които искат да дойдат. Това не е укоримо, нито наказуемо. Единственото укоримо е да се изкарваш девица, докато укоряваш другите. Не само не е девица, ами нещо по-лошо! Защо е тази истерия – напада нас, за да се оправдава, защото сам каза, че било лошо сближаването и чатовете с бизнесмени. Нормално е да се интересуваш кой ще е посланик, когато си инвеститор в други държави, както е в Нигерия. Защо се оправдава. Какво лошо има, попита реторично Борисов.

Не съм момиче да си пазя есемеси. Някои, които се смятат за мъже, си ги пазят, за да се доказват, посочи Борисов.

За да отида при стария президент на Узбекистан, трябва да се уговориш с него, да се приеме премиерът, да се открие завод. Не виждам за какво е тази истерия сега. Ако е Борисов – това е лошо, ако е Радев е нападение, заяви премиерът по повод разкритите чатове на президента с обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков.

Министър-председателят се оплака, че от сутрин до вечер се оправдават с него.

Президентът каза да се извадят чатовете с едрия бизнес, а сега е гузен, каза още Борисов.

Аз не водя война, аз правя пътища, откривам нови заводи, правя суперкомпютри, толкоз, отсече ядосано Борисов. Целта е да напишат за войната президент-премиер, каза той пред домакините.

Вътре видях над 100 високотехнологични машини, прекрасни инженери, технолози. Това им казах – ако знаете колко трудно сме ги докарали по време на зелените коридори. Това трябва да се оцени и е важно за семействата, които се прехранват от тук, посочи пред премиерът, след като излезе от логистичния център.

Работим по оста Монтана-Видин, където е по-трудно с намирането на работните места, каза министърът на икономиката Емил Караниколов, който каза, че другата седмица ще открият новата индустриална зона на Стара Загора, както и нови пунктове в Тракия зона.

Караниколов анонсира и нов закон за смесените зони между държавата и частници. Този закон ни е много важен, имаме облекчение за изграждане на фотоволтаици, коментира той.

Запитан за завода на Фолксваген той обясни, че екипите ще работят да получим обратна връзка какво е отношението към България. Ние продължаваме да работим и с друг стратегически инвеститор, надявам се септември да имаме късмет, заяви Караниколов.

Лош сигнал са скандалите у нас. Сега чух, че президентът казва, че бягхали инвеститори от България. Дайте да разберем кои са тези, които бягат. И да извадим списъка с онези, които идват. Със спиране на извънредните мерки, още през юни, започнахме с първа копка във Враца, после суперкомпютъра, продължаваме с Пловдив, със Стара Загора…това са 7 обекта само сега, припомни министърът на икономиката.

Считам, че когато работим, всички страни говорят добре за България, само ние вътре имаме подобни изказвания, подчерта той.

Подобни статии

Служебното правителство се събира на първо заседание

Служебното правителство, назначено вчера от президента Румен Радев, се събира днес...

Още в катергорията

Служебното правителство се събира на първо заседание

Служебното правителство, назначено вчера от президента Румен Радев, се...

Министър Рашков уволни от МВР свидетел срещу секретаря на президента Пламен Узунов

Първото уволнение, което прави служебното правителство на Румен Радев,...

Костадин Паскалев: Има предпоставки за успешно служебно правителство

„Президентът предложи балансирано правителство, попълнено с хора, които притежават...