Хиляди застават в защита на президента Румен Радев! В социалните мрежи се заговори за държавен преврат след влизането на прокуратурата в президентството

Хиляди граждани с най-различни политически възгледи се обединиха в подкрепа на президента Румен Радев, когото управляващите наричат „разединител на нацията“

Хронология на народното недоволство:

09:00 ч. –  Пpoĸypopи oт Cпeциaлизиpaнaтa пpoĸypaтypa и от Boeннo-oĸpъжнa пpoĸypaтypa – Coфия влизат в президентството и извършват обиск на кабинети на съветници на президента Румен Радев

10:30 ч. – Главният прокурор Иван Гешев съобщава пред медии в Габрово: „Доколкото съм запознат, се провеждат действия по претърсвания и изземвания в два кабинета в сградата на президентската институция. Единият кабинет се ползва от съветник на президента, а другият се ползва от негов секретар. Тези действия са по две досъдебни производства – едното е по производство, водено от Военно-окръжна прокуратура, а другото производство се наблюдава от прокурори от спецпрокуратурата и се касае за престъпно сдружение за търговия с влияние“.

10:30 ч. – лидерът на ПП АБВ Румен Петков обяви в ефира на БНР, че в 18 часа пред Министерския съвет АБВ организира митинг-протест срещу цялостната политика на кабинета под надслов „Де е България“. „България е на Алепу, в бетона, който се строи под бодрия поглед на правителството. България е в ремонтираните в нелицензиран завод в Украйна двигатели на тренировъчните ни самолети L-39.  България е в големия провал в транспорта – пакета „Мобилност“, който съсипва един от най-силните отрасли на нашата икономика. България е в чекмеджето на министър-председателя в спалнята. Затова ние трябва да си потърсим България“, заяви той.

11:00 ч. – ДАНС отне достъпа до секретна информация на президентските съветници Пламен Узунов и Илия Милушев.

11:30 ч. – излиза информация за повторния арест на бизнесмена Пламен Бобоков по разследването за търговия с влияние. Адвокатът му Ина Лулчева определи ареста му като незаконен.

12:20 ч. – ПР-експертът Диана Дамянова коментира във Фейсбук: „Извършва се държавен преврат! Ако не защитим президента, „защото не е от нашите „, когато дойдат за нас, съвсем няма да има кой да ни защити“.

13:00 ч. – арестуват съветника на президента Пламен Узунов и секретаря по отбрана и сигурност на президента Илия Милушев.

13:30 ч. – бившият служебен министър-председател Ренета Инджова коментира в ефира на БНР, че „не би могло да има по-голям скандал, който да потрупа днешния“. По думите й, покриването на един скандал с друг е най-сигурният начин да се продължава по същия начин – – с корупция и с разрушената държавност.

13:30 ч. – БСП в официална позиция заявява подкрепа на президента Румен Радев: „БСП вярва  в почтеността и достойнството на президента Радев. Случващото се днес е безпрецедентен акт, който руши устоите на българската държавност“. Телевизия БСТВ предава на живо събитията пред президентството.

13:30 ч. – адв. Николай Хаджигенов, проф. Велислав Минеков и Арман Бабикян, известни и като „Отровното трио“ призовават в социалните мрежи гражданите да защитят президента и демокрацията; адв. Хаджигенов прави фейсбук събитие „Да спасим демокрацията“, към което само за 2 часа са проявили интерес 3 хиляди души. Протестът е пред президентството и е обявен за безсрочен.

14:00 ч. – народните представители от БСП, след приключване на гласуването в пленарна зала, са пред президентството в защита на държавния глава.

15:30 ч. – гражданската платформа „Ние сме Шести септември“ на адв. Елена Гунчева отправи апел в социалната мрежа всички български граждани в 18:00 часа да са пред президентството. „Да защитим генерал Румен Радев и единствената институция, която се опълчи на мафията. Да подкрепим българският държавен глава в съпротивата му срещу корупцията и мафиотското управление“, призова адв. Елена Гунчева.

15:30 ч. – Инициатива „Правосъдие за всеки“ излиза с позиция  относно безпрецедентните събития в държавата: „Сега е моментът да се обединим, независимо от политическите си пристрастия и позиции – в защита на демокрацията, свободата, върховенството на Правото и независимостта на Съда, в защита на суверенитета на държавата, която е наша, а не собственост и владение на Мафията!“. Гражданското сдружение организира протест днес, от 18:30 ч., пред президентството.

16:00 ч. – Васил Божков: „Дойде моментът. Всички пред Президентството. Да приключим с хунтата. Съжалявам, че не мога да съм физически с вас.“. И добавя: „Всички пострадали от действията на #хунта-та и всички, които не искат да пострадат – пред Президентството.#БъдетеСмели

16:30 ч. – Крум Зарков: Поводът за протеста пред президентството е, че институциите, в това число и прокуратурата, се използват за дискредитиране на държавния глава. Поводът е, че българските институции, в това число прокуратурата се използват, за да дискредитират президента на Републиката и това е абсолютно недопустимо. Ако имат някакви данни да разследват престъпления, могат да го правят, свободни са да го правят, трябва да го правят, но не с показни медийни акции, чиято цел очевидно не е правосъдието.

17:00 ч. – Румен Гечев: На крачка сме от държавен преврат, това е нечувано. Когато от чекмеджетата на премиера излизат милиони, г-н главният прокурор преследва откраднати две кокошки от битовата престъпност. Таско Ерменков: Насажда се страх! Една от причините ние да сме тук е да защитим демокрацията!

17:20 ч. – лидерът на БСП Корнелия Нинова е сред протестиращите пред президентството: „Тук сме заедно с парламентарната група, с председатели на общински организации, с младежкото обединение, всички заедно, за да защитим Конституцията и върховенството на закона. Управляващото мнозинство започна война срещу президента Радев още в първия ден на неговото избиране. Тя мина през битка в парламента, където използваха парламентарната трибуна срещу него. Изпълнителната власт в лицето на МС и премиера водят тази битка вече трета година. Срещу президента Радев тези години се водеше сериозна компроматна война. Днешният акт определяме като безпрецедентен, на нахлуване в президентската институция. Ако има съмнение, че някой от администрацията е извършил закононарушение, нека бъде разследван. Ние уважаваме върховенството на закона, но не приемаме тази показност, тази зрелищност. Тук сме, за да защитим и президентската институция, защото войната между институциите руши държавността“, заяви лидерът на БСП (ВИДЕО)

18:00 ч. – пространството пред президентството е изпълнено със стотици хора. Развяват се български знамена.

18:20 ч. – адв. Николай Хаджигенов: „Време е да си вземем държавата. Ще свършим, когато победим“. Арман Бабикян: Благодарим на г-н Борисов и на г-н Гешев, че ни събраха, въпреки че гласуваме различно. Тук сме заради демокрацията и свободата. На този площад сме се събрали само демократи. Демокрацията не е само на един политически цвят. Тук сме, за да кажем, че институциите са взети на абордаж. Ако не искате да ни бият, трябва да сме заедно!“ Проф. Велислав Минеков: „Горд съм, че съм част от вас. Това, което се случи днес, не беше смачкване на българския президент, а смачкване на конституцията“.

Множеството вика „Оставка!“ и „Гешев е позор!“.

(информацията се обновява и допълва)

 

Протест пред Президентството (09.07.2020)

Протест пред Президентството (09.07.2020)

Публикувахте от Българска свободна телевизия в Четвъртък, 9 юли 2020 г.

Подобни статии

“Хамас” нападна с ракетен обстрел Тел Авив (ВИДЕО)

Пряк свидетел публикува кадри от атаката на палестинците във Фейсбук  Ето какво...

Още в катергорията