Катедрала заменя икона с черен Исус по време на Тайната вечеря (СНИМКИ)

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Преди седмица архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби призова англиканската църква да „преосмисли“ образа на Исус, който според него не е бил светлокож

Вместо иконата „Рождество христово“ с Дева Мария, олтарът на Сейнт Олбанската катедрала във Великобритания ще бъде украсен с изображение на Тайната Вечеря с чернокож Исус Христос, съобщава Daily Mail. Местният настоятел Джефри Джон е взел това решение в знак на солидарност с движението Black Lives Matter (Животът на чернокожите има значение).

„Църквата не е в състояние да проповядва на другите за расова или друга справедливост“, обясни той. „Но нашата вяра ни учи, че всички хора са създадени еднакво по образ и подобие на Бог и че Бог е Бог на справедливостта“.

Картината с черния Исус е нарисувана от британската художничка Лорна Мей Уодсуърт. А за нея е позирал моделът от ямайски произход Тафари Хиндс. По нейните думи, тя е искала да развенчае „западния мит, че Христос е бил рус и синеок“.

Преди седмица архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби призова англиканската църква да „преосмисли“ образа на Исус, който според него не е бил светлокож. Той предложи християните да използват изображения, където той е изобразен като „черен, китайски или близкоизточен“. Той добави още, че катедралата в Кентърбъри ще проучи всички статуи, разположени на нейната територия и ще реши дали имат място в църквата.

Източник: Агенция „Фокус“

Най-четени

ОЩЕ В КАТЕГОРИЯТА

Последни новини