КЕВР: Цената на тока за битовите клиенти нараства средно с 2,79%

„Българските граждани ще плащат по-малко през следващия отоплителен сезон отколкото през предишния. Намалението за страната е средно 12,69%”, заяви Иван Иванов

Цените, които са крайни цени на електрическата енергия за битовите клиенти, се променят: средното изменение на цената на електрическата енергия за периода от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г. нараства с 2,79 %, като за ЧЕЗ изменението е с 2,72 %, за EVN – 4,12 % и за ЕнергоПро с 1,05 %. Това съобщи на брифинг председателят на КЕВР доц. Иван Иванов.

Огромен спад се отчита при посещенията на чуждестранни туристи в област Бургас спрямо предходната година. Това каза Иван Иванов, председателят на Бургаската регионална туристическа камара (БРТА) по време на пресконференция под надслов „Лято 2020: Да свалим розовите очила“, предаде Радио „Фокус“ – Бургас. Иван Иванов определи статистиката по отношение пристигналите на летището в Бургас чужденци като плашеща.

„От 1969 година не сме виждали такъв главоломен спад на посещенията. За сравнение, през месец март 2019-а година са посрещнати в областта 4910 чуждестранни граждани, докато през март 2020-а – те са били 2066. През месец април 2019-а година са дошли 2066 чуждестранни граждани, докато през април 2020 са едва 9. Статистиката за месец май 2019-а сочи, че тук са пристигнали 82 000 чуждестранни граждани, а през май 2020-а – 903-ма. Юни 2019-а – 315 578, докато през юни 2020, по неточни данни – около 6 000. Ако в периода от 1 март до 30 юни 2019-а година на Летище Бургас са жили обслужени 417 493-ма чужденци чрез чартърните превози, във същия период на 2020 година – те са около 9000“, посочи председателят на БРТА. Според него причините за отчетения спад са комплексни.

„Министерството на туризма закъсня с разработката на правила за посрещането, транспортиране и обслужване на организирани групи туристи. Липсват указания за издаване на многократни визи за трети страни. Липсваше всякаква информация на нашите посолства кога ще се отворят границите за трети страни. Все още няма действаща пряка подкрепа за сектора. Предложихме на общините в областта няколко ефективни мерки за справяне със ситуацията и те застанаха зад нас“, посочи Иван Иванов.

Сред краткосрочните мерки, предложени на общините, са обща рекламна кампания за Южното Черноморие – изработване на видеоклип; изготвянето на брошури на общините за Южното Черноморие, които включват забележителности, туристически маршрути, места за хранене и настаняване, като неразделна част от тях да са правилата за предпазване от коронавируса; покана към посланиците на различни държави да посетят Черноморието и да проверят на място прилагането на мерките срещу COVID – 19; създаването на общ туристически продукт – с едно-, две- и тридневни уикенд пакети; предлагане на тематични уикенди за едно запомнящо се лято. Относно последната мярка, зам.-кметът Диана Саватева посочи по време на срещата, че тя вече е приложена в Бургас за настоящия летен сезон.

През новия отоплителен сезон българските граждани ще плащат по-малко за топлоенергия, твърдения в обратната посока преследват нечистоплътни политически цели, каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов.

„Намалението на цената на топлинната енергия средно за страната е 12,69 %. Ако се отчете, че междувременно поради анекса, който беше сключен към договора между „Газпром“ и „Булгаргаз“, се изискваше и беше изпълнено възстановяване на надвзети суми на българските потребители на топлинна енергия, което е взето като решение, но ще се реализира при фактурата за изравнителните сметки, и това намаление беше направено междувременно, тогава между така намалелите цени на топлинната енергия след тази корекция и сега взетото решение, отново имаме намаление с 4,54 %“, уточни той.

Доц. Иванов отбеляза, че на 1 юли 2019 година цената, която е била определена от КЕВР за Топлофикация „София“ е била 95,64 лв. на MWh, а днешната цена за следващия отоплителен сезон е 82,09 лв.

КЕВР е определила и цената на природния газ за месец юли. Тя ще е 19 лева и 10 ст. за MWh, което е намаление с 6,05 % спрямо цената за юни 2020 г.

Подобни статии

Васил Велев: Компенсацията за по-скъпия ток е недостатъчна

Компенсацията от 50 лв. за мегаватчас, с която държавата планира да...

Още в катергорията