Маймуни, заразени с коронавируса имат краткосрочен имунитет

Маймуни, заразени с новия коронавирус, отговорен за пандемията COVID-19, са били защитени от реинфекция до 28 дни по-късно, показва китайско проучване, публикувано в списание Science.

Докато маймуните са проявили първоначален имунитет, все още не е ясно колко дълго ще продължи този имунитет при хората – ще е необходимо да се изчакат месеци или дори години, за да се знае дали милионите заразени в началото на пандемията са защитени от повторно заразяване, твърдят китайските учени.

Изследователите от Пекинския медицински колеж извършиха експеримент с макаци – често използвани при медицински експерименти заради приликите им с хората, за да установят дали имат краткосрочен имунитет към вируса.

Шест маймуни са били заразени с доза от вируса SARS-CoV-2. Те са развили леки до умерени симптоми и им е отнело около две седмици, за да се възстановят напълно.

Двадесет и осем дни след първата инфекция четири от шестте маймуни са получили още една доза вирус, но този път, въпреки краткото повишаване на температурата, те не са показали признаци на повторно заразяване, пишат авторите на изследването.

Чрез вземане на чести проби изследователите откриват, че пикът на пораженията от вируса е достигнат три дни след заразяването на маймуните.
Маймуните проявиха по-силен имунен отговор след първата инфекция, произвеждайки повече неутрализиращи антитела, които може би са ги предпазили от краткосрочна реинфекция, пишат учените.

Източинк: БГНЕС

Подобни статии

Откриха подвариант на Омикрон

Експерти смятат, че няма разлика в ефективността на ваксините срещу новия...

Още в катергорията

Откриха подвариант на Омикрон

Експерти смятат, че няма разлика в ефективността на ваксините...

6630 новозаразени, 1/3 са в София

Положителни са 25% от пробите, над 200 000 са...

9874 са новите случаи на COVID-19 за последните 24 часа

Това прави 22,5% положителни проби 9874 са новите случаи на...