Марица е отровена! 29 крави умряха след водопой

В Хасково е свикан кризисен щаб, утре се чакат изследванията на водата

Река Марица е отровена! На спешно заседание се събира кризисният щаб на Хасковска област, след като е получен сигнал, че 29 крави са измрели веднага, след като пили вода от канал, който се влива в реката край Димитровград.

След водопой от река Марица в землището на Димитровград към 16:30 ч. днес 29 крави и юници са починали, което доведе до опасения, че реката е била отровена. Смъртта на добичетата е настъпила само за десетина минути, след като те са пили вода, предаде БНР.

На място в момента са органите на реда, но на този етап не може да се кажа нищо със сигурност, каза директорът на ОД на МВР – Хасково ст. комисар Ангел Цанков. „На терен са наш инспектор и специалист от „Басейнова дирекция“. Взети са проби от водата, вероятно утре ще има резултат от изследването, посочи говорителят на РИОСВ – Хасково Марияна Чомпалова“.

Команда на пожарната също присъства на брега на реката.

Кметът Иво Димов съобщи, че заради опасност от отравяне на водата превантивно е спряно водоподаването на няколко населени места.

„Според първоначалната информация най-вероятно става въпрос за залпово замърсяване с киселина или основа, по-скоро с основна. Към този момент можа да кажа, че няма опасност за населението. Превантивно е спряна водата на всички населени места, които черпят, или имат водоизточници в непосредствена близост до коритото на река Марица. Говоря за Димитровград, за Симеоновград, за Харманли, Любимец и Свиленград“.

Заради отравяне на водите на река Марица по течението й след Димитровград е спряно водоподаването за всички населени места, които черпят вода от помпени станции по поречието на реката до Свиленград. Това съобщи след извънредно заседание на Областния кризисен щаб областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

Сигналът за смъртта на кравите е бил подаден на спешния телефон към 15:30 ч., уточни д-р Здравкова. Включени са били системите за ранно предупреждаване, увери тя. Образувано е досъдебно производство, допълни д-р Здравкова.

От лабораторията на РИОСВ-Хасково са взети проби от водата от цялото протежение на реката с общините Димитровград, Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград. От ОБДХ – Хасково пък са изпратили патолози и ветеринарни лекари да вземат проби от животните. Уведомени са всички кметове в крайречните населени места, съобщиха още от щаба.

Продължават да се уведомяват животновъди, земеделци и рибари да не се допускат животни и хора в близост до реката, уведомен е и Националния оперативен център.

На заседанието на кризисния щаб бе и прокуристът на торовия завод в Димитровград „Неохим“ Стефан Димитров. Пред журналисти той изрази съмнение, че от намиращото се в капитален ремонт предприятие може да са изтекли опасни химикали, които да са предизвикали станалото. Димитров обеща и пълно съдействие на органите на разследването.

Най-четени

ОЩЕ В КАТЕГОРИЯТА

Последни новини