На родното море – уиски за 6500 лв. и 2 лв. вход за тоалетна

Печалбарството ще „спаси“ ли морския ни туризъм?

Лошите примери на печалбарство по българските черноморски плажове растат бързо като случаите на заразени с коронавируса. Новите акценти – „виза“ за посещение на тоалетна на плажа, струваща 2 лева, салатки в барчето на пясъка по 20 лева, отказ за допускане на плажа без предварителна резервация.

„Сега“ представя конкретни подробности, споделени от опарили се туристи, направили патриотичния избор да се порадват на родното море.

2 лева струва едно посещение на тоалетна на къмпинг „Смокиня„,  сподели журналистът Иво Никодимов във Фейсбук. Той е приложил и доказателство – снимка на касов бон, която показва, че две влизания във WC са били таксувани за 4 лева. „После защо в храстите имало екскременти :)“, коментира Никодимов.

Той прави и интересен паралел  с  положението на гръцки плаж – срещу 6 евро летовникът получава фрапе, фредо еспресо, две води, два шезлонга, чадър и барбарон и тоалетната е безплатна, посочва журналистът.

Вчера пък стана ясно, че семейство не било  допуснато  да плажува на ивицата към курорта „Дюни“, защото не си било направило предварителна резервация. Стефан Баев разказа във Фейсбук, че в неделя по обяд тръгнали към почти празния плаж към комплекса, но охраната им обяснила, че не може да влязат, щом не са си направили онлайн резервация. „Обидно е! Известно е, че „Дюни“ е комплекс, който работи основно с чужди туристи, но в годината, когато и от Министерството на туризма отправят апел да си останем на родното море, подобни ситуации карат българския летовник да се чувства втора ръка турист“, коментира огорченият човек.

След като случката се разнесе по социалните мрежи, от „Дюни ризорт“ реагираха – с оправдание, че е станало недоразумение. От ръководството на комплекса обясниха, че има два портала за влизане и охраната просто е пренасочила семейството към правилния портал. А резервация се искала за пребиваване в курорта, не за плажа. „Да, за да се влезе в комплекса човек трябва да има резервация, за да ползва услугите на комплекса, но за плажа няма такова нещо. Плажът е свободен, всеки може да влезе, да си постави чадъра на свободната зона и както са му казали, малко по-нагоре ще го посрещне друг колега, ще го настани“, обясни директорът на „Дюни Ризорт“, като увери, че българите са желани гост в комплекса.

Да бяха сложили указателни табели, че има различни зони, различни входове и кой откъде може да влезе, отвърна на тези разяснения летовникът.

„Нашите хотелиери и ресторантьори по морето трябва да се съобразят с новите реалности. Изключително важно е да се предлага добра услуга на разумна цена”, нарежда ден след ден министърът на туризма Николина Ангелкова през различни медии.

Е, явно на един от плажовете в Лозенец не са и чували какво говори Ангелова, защото цените там са шокиращи – при това не само за българските стандарти.

„Пловдивчанин е седнал на бийч бар „Delete”, който част от комплекса „Oasis”.  Концесионерът на плажа, който държи и заведението, е сложил цена на шатрата 200 лева, а за чадър с два шезлонга цените са „народни” – по 9 лева с два шезлонга, разказва Informiran.net. А менюто в заведението е зашеметяващо – много богато и много скъпо. Повечето пици са между 20 и 45 лева за 400 грама.  Салатите са от 17 до 25 лева, пастата започва от 20 лева, мелбата е 15 лв., показват снимки от ценовата листа. Както се вижда, плажният бар за баровци предлага дори бутилка 38-годишно уиски „Роял Салют Дестини“  – за ценители срещу …. 6500 лева (шест хиляди и петстотин).

Как е при съседите:

Гърция

  • Цена на шезлонг – в зависимост от мястото, на което почивате, шезлонгът на един гръцки плаж е между 0 и 30 евро. На Тасос шезлонгите са без пари, често дори не се изисква консумация от бара. На Миконос, в някое по-луксозно плажно заведение, цената може да достигне и до 30 евро, но на повечето острови шезлонгът е около 5-6 евро.
  • Цена на престоя: средно дневната цена за престой в приличен хотел в Гърция е около 110 евро. За двама души, които стоят 7 дни, излиза около 1 500 евро. В цената често се включва и хранене. Изчислено е, че средно за храна на ден трябва да отделите около 50 евро.
  • Морската ивица – Гърция има 14 880 км. брегова ивица. И макар не на всички плажове да има пясък, в страната има прекрасни кътчета. Заради дългите плажни ивици, може да намерите и по-спокойно място.
  • Дълъг сезон – сезонът в Гърция е по-дълъг от този в България – от май до октомври.
  • Обслужването – гърците не са най-дружелюбните хора на планетата, но по отношение на туризма си са истински магьосници. Те имат отношение към клиента, знаят как да „му вземат парите” с кеф

Турция

  • Цена на престоя – средно около 23 долара на ден излиза ваканцията в Турция. В зависимост от предпочитанията ви, храната може да ви струва до 10 долара на ден. Средните цени в хотелите са 29 долара. Седмичният престой за двама души ще излезе около 328 долара. Голяма част от хотелите са на принципа All Inclusive, което ви спестява разходите за храна и напитки.
  • Морска ивица – 7 200 км. е бреговата ивица на Турция.
  • Дълъг сезон – летният сезон някои части на Турция започва още от април и продължава до октомври.
  • Обслужване – всеки, който е ходил в Турция ще потвърди, че обслужването в хотелите е повече от прекрасно. Персоналът е любезен и компетентен, няма скандали и разправии. Към всеки клиент се подхожда индивидуално и с внимание.

В България туристическият сезон е далеч по-къс отколкото в съседните държави – от юни до края на септември, а бреговата ивица е 354 километра. Но това далеч не са единствените недостатъци на почивката тук, пише debati.bg. Персоналът често е груб и некомпетентен. Плажовете са разделени на платени и безплатни зони, които далеч не са с еднакъв размер. Спокойствието е нарушавано от нервните мутри по плажа, които събират таксите за чадърите. И още куп други недостатъци, които няма смисъл да изброяваме отново.

Припомняме, че преди месец управляващите и най вече „патриотите“ рекламираха от сутрин до вечер по телевизионните студия как шезлонгите ще са безплатни. Министърката на туризма Николина Ангелкова дори изрече трудно обяснимата откъм съдържание фраза: „шезлонги и чадъри – на нулеви цени, на други – на още по-символични“. По-късно съпредседателят на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов (ВМРО) каза, че тази работа не е много сигурна, защото не можело да принудят концесионерите. Някак нищо не се чува и за обещаваните от патриотите ваучери за почивки. Така от всички призиви на управляващите за спасяване на българския туризъм към днешна дата остава политическият популизъм.

Подобни статии

Служебното правителство се събира на първо заседание

Служебното правителство, назначено вчера от президента Румен Радев, се събира днес...

Още в катергорията

Служебното правителство се събира на първо заседание

Служебното правителство, назначено вчера от президента Румен Радев, се...

Министър Рашков уволни от МВР свидетел срещу секретаря на президента Пламен Узунов

Първото уволнение, което прави служебното правителство на Румен Радев,...

Костадин Паскалев: Има предпоставки за успешно служебно правителство

„Президентът предложи балансирано правителство, попълнено с хора, които притежават...