Над 150 световноизвестни учени, писатели и творци подкрепиха демонстрациите срещу расовата несправедливост

В същото време изразиха съжаление от „климата на нетолерантност“

Над 150 световноизвестни учени, писатели и творци подписаха вчера писмо, в което изразиха подкрепата си за демонстрациите срещу расовата несправедливост, но в същото време изразиха съжаление от „климата на нетолерантност“, който ги съпътства, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Сред подписалите писмото са американският лингвист и активист Ноам Чомски, активистката за правата на жените Глория Стейнъм, писателката Дж. К. Роулинг и писателят Салман Рушди, журналистът Фарид Закария.

Писмото, призоваващо за „справедливост и отворен дебат“, бе публикувано от сп. „Харпърс“ и се очаква да се появи в много водещи печатни издания по света.

В посланието е изразена подкрепата на интелектуалците за демонстрациите срещу полицейското насилие и расовото неравенство, тръгнали от САЩ след смъртта на 25 май на чернокожия Джордж Флойд при полицейски арест, извършен от бял полицай в Минеаполис, и обхванали и други страни.

Освен това обаче в писмото се изтъква, че настроенията, съпътстващи демонстрациите, са довели до нова поведенческа система в етично и политическо отношение, която се отразява негативно на отворения дебат. Според интелектуалците идеологическият конформизъм е подронил толерантността към различията. Свободният обмен на информация и идеи с всеки ден става все по-ограничен, има тенденция към прояви на цензура сред протестиращите, се казва още в писмото.

Подобни статии

Доналд Тръмп: САЩ скоро ще станат страна от третия свят

Нищо подобно на това, което се случва на нашата граница, никога...

Още в катергорията

Доналд Тръмп: САЩ скоро ще станат страна от третия свят

Нищо подобно на това, което се случва на нашата...

Медици в Гърция организират стачка срещу задължителната ваксинация

Профсъюзът, представляващ служителите в обществените болници в Гърция, свиква стачка...

Данните показват: Moderna защитава по-добре от Biontech/Pfizer

Същевременно трябва да се има предвид, че ефективността на...